Meslek Liseleri Üretim Üssüne Dönüşebilir
Meslek Liseleri Üretim Üssüne Dönüşebilir
Meslek liselerinin üretim gücü ve sanayi ile iş birliği olanaklarının ele alındığı ziyarette, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların doğrudan girişimiyle okul -sanayi iş birliklerinin artırılmasının önemine vurgu yapıldı.
Fikir Isparta Topluluğu Başkanı ve iş insanı Yunus Karabulut, Pürlü Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Veli Pürlü ve beraberlerindeki heyet Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti. Heyette yer alan birçok ismin bu okuldan mezun olması, ziyarete ayrı bir anlam katarken, konuklar okul yönetimi tarafından samimi bir atmosferde karşılandı. Okul Müdürü Halil Göçer’in ziyaretçilere yönelik “sizler bizim öğrencimizsiniz” ifadesi, buluşmanın duygusal yönünü ön plana çıkardı.
Ziyaret kapsamında düzenlenen kahvaltı programında, okulun mevcut yapısı, üretim kapasitesi ve öğrencilerin mesleki gelişim süreçleri ele alındı. Program, okul atölyeleri, üretim alanları ve uygulamalı eğitim bölümlerinin gezilmesiyle devam etti.
Karabulut’tan Konya modeli vurgusu
Fikir Isparta Topluluğu Başkanı ve iş insanı Yunus Karabulut, Konya Ticaret Odası (KTO) ve Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından meslek liselerine sağlanan desteklere atıfta bulunarak bu modelin okul-sanayi iş birliği açısından önemli bir örnek oluşturduğunu belirtti. Karabulut, “Konya’daki KTO ve KSO destekli model, okul-sanayi iş birliği açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Bu tür desteklerin Isparta’da da güçlendirilmesi hâlinde hem öğrenciler hem de şehir ekonomisi açısından ciddi katkılar sağlanabilir.” dedi.
Okuldan talep olmadan harekete geçilmeli
Karabulut ayrıca, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların meslek liselerine daha fazla destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, bu süreçlerin çoğunlukla üst kurumlar tarafından doğrudan yürütülmesi gerekliliğine dikkat çekti. Bu süreçte ticaret ve sanayi kuruluşlarının inisiyatif almasının belirleyici olduğunu ifade eden Karabulut, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Okulumuz müdürü Sayın Halil Göçer’in de belirttiği üzere, Pürlü Ailesinin okulumuzda sıfır atölye kurulumu desteği, okul-sanayi iş birliği açısından çok önemli bir örnektir. Bu nedenle Pürlü Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Veli Pürlü’ye Isparta’mız adına teşekkür ediyorum. Bu tür girişimlerin çoğalmasını arzu ediyoruz. Ayrıca yaptığımız değerlendirmeler doğrultusunda, okulumuzda mobilya ve iç mekân tasarımı alanında sıfır atölye kurulması konusunda destek sunmak istiyoruz.”
Meslek liseleri üretim ve gelir kapısı olabilir
Pürlü Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Veli Pürlü ise meslek liselerinin yalnızca birer eğitim kurumu olmadığını, aynı zamanda üretim ve ticari faaliyetlerin yürütüldüğü merkezler hâline gelebileceğini belirtti. Pürlü, “Öğrenciler daha okul döneminde kendi alanlarında gelir elde edebilmekte ve mezun olmadan iş fırsatlarına ulaşabilmektedir. Bazı öğrenciler staj ve uygulamalı eğitim süreçlerinde asgari ücretin üzerinde kazanç sağlayabilecek imkânlara erişmektedir. Bu noktada meslek liselerine verilen destek büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Pürlü Ailesinin New Holland teknolojileri kapsamında sağladıkları sıfır atölye kurulumunun bu desteklerin somut örneklerinden biri olduğunu vurguladı.
Ziyaret sırasında Okul Müdürü Halil Göçer, okulun fiziki imkânları, üretim kapasitesi ve eğitim faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgiler paylaştı. Göçer, “Okulumuz 1946 yılında eğitim öğretime başlamış olup 9 farklı alanda faaliyet göstermektedir. Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Matbaa Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Mobilya ve Dekorasyon Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri, Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojileri, Makine Teknolojisi ve Metal Teknolojisi alanlarında toplam 738 öğrencimiz MESEM, ATP ve AMP programlarında eğitim görmektedir.” dedi.
Pürlü Ailesi desteğiyle yeni atölye hayata geçiyor
Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında, iş insanı Veli Pürlü’nün ve Pürlü Ailesinin destekleriyle Isparta Valiliğimiz ile yapılan protokol kapsamında sıfır atölye kurulumunun tamamlandığını belirten Göçer, atölyenin kısa süre içerisinde faaliyete geçeceğini ifade etti. Ayrıca bu ziyarette mobilya ve iç mekân tasarımı alanına yönelik yeni bir atölye kurulması konusunda da görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı.
Başarılı öğrencilere yurt dışından iş teklifleri var
Öte yandan, okulun Erasmus ve mesleki eğitim akreditasyonu kapsamında önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Göçer, bu kapsamda yaklaşık 15-16 öğrencinin yurt dışında mesleki staj ve çalışma faaliyetlerine katıldığını belirtti. Bazı yabancı firmaların başarılı öğrencileri doğrudan istihdam etmek üzere talepte bulunduğunu dile getiren Okul Müdürü Halil Göçer bu durumun, meslek liselerinin uluslararası ölçekte de önemli fırsatlar sunduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
