UZMANLARDAN HAYATİ UYARI: "SESSİZCE GELİYOR, SAKIN HAFİFE ALMAYIN!"
UZMANLARDAN HAYATİ UYARI: "SESSİZCE GELİYOR, SAKIN HAFİFE ALMAYIN!"
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz, göl, akarsu ve havuzlarda yaşanan boğulma vakalarında ciddi artış gözleniyor. Uzmanlar, hem dünyada hem de Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan boğulma vakalarının büyük oranda "önlenebilir" olduğunu vurgulayarak vatandaşları hayati tedbirler almaya çağırdı.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sahiller ve havuzlar dolup taşarken, peş peşe gelen boğulma haberleri de yürekleri yakıyor. Uzmanlar; yüzme bilmemek, riskli alanlarda suya girmek, çocukları gözetimsiz bırakmak ve alkollü şekilde yüzmek gibi hataların faciyaya davetiye çıkardığını belirterek çok kritik uyarılarda bulundu.
"Çocuklar Sessizce Boğulur,
Gözünüzü Bir An Bile Ayırmayın!"
Boğulma vakalarında en yüksek risk grubunun çocuklar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ebeveynleri uyardı:
"Çocuklar filmlerdeki gibi bağırarak ya da çırpınarak değil, çok kısa sürede ve çoğu zaman tamamen sessiz bir şekilde boğulur. Bu nedenle su kenarındaki çocukların üzerindeki dikkat bir an bile dağılmamalı, sürekli gözetim sağlanmalıdır."
Karadeniz’in Gizli Tehlikesi: Rip Akıntısı
Denize girmek için mutlaka cankurtaran bulunan ve güvenli ilan edilen alanların tercih edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, özellikle Karadeniz sahillerinde sıkça can alan rip (çeken) akıntılara karşı uyardı. Vatandaşların sahillerdeki bayrak uyarılarını, hava ve rüzgâr koşullarını mutlaka takip etmesi gerektiği ifade edildi.
Yetişkinler İçin Altın Kurallar: Alkol ve Yalnızlık En Büyük Düşman
Boğulma riskinin sadece çocuklar için geçerli olmadığını hatırlatan uzmanlar, yetişkinlerin de şu kurallara kesinlikle uyması gerektiğini belirtti:
Asla tek başına yüzmeyin: Kramplar veya ani rahatsızlıklarda yanınızda birinin olması hayat kurtarır.
Alkollüyseniz sudan uzak durun: Alkol, refleksleri ve muhakeme yeteneğini köreltir.
Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat: Kalp, epilepsi ya da panik atak gibi rahatsızlığı olan kişilerin kesinlikle yalnız yüzmemesi gerekiyor.
Gençlere "Balıklama Atlama" Uyarısı: Sonu Felç Olabilir!
Gençler arasında yaygın olan gösteriş amaçlı balıklama atlama çılgınlığının geri dönülemez trajedilere yol açtığı vurgulandı. Suyun derinliğinin ve zemin yapısının zamanla değişebileceğini hatırlatan uzmanlar, sığ veya kayalık zeminlere yapılan kontrolsüz atlayışların ciddi omurilik yaralanmalarına ve kalıcı felce neden olabileceği konusunda sert bir uyarıda bulundu.
"Basit tedbirler hayat kurtarır" diyen uzmanlar, kurallara uymanın bir tercih değil, hayatta kalma zorunluluğu olduğunu hatırlattı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
