SDÜ’LÜ AKADEMİSYENİN TÜBİTAK 3005 PROJESİNE DESTEK
SDÜ’LÜ AKADEMİSYENİN TÜBİTAK 3005 PROJESİNE DESTEK
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raziye Aksu’nun yürütücülüğünü üstlendiği “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerde Yapay Zekâ Destekli Denetim Uygulamalarının Hukuki Çerçevesi: Türkiye İçin Düzenleyici Uyum Planı ve Politika Önerileri” başlıklı proje, “TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje ekibinde araştırmacı olarak Doç. Dr. Mevlüt Ersoy, Arş. Gör. Cansu Kahraman, Arş. Gör. Sinem Türkoğlu ve Arş. Gör. Tansu Gündoğdu görev alıyor.
Yapay zekâ destekli denetime hukuki çerçeve
SDÜ Hukuk Fakültesi bünyesinde yürütülecek proje ile bağımsız denetim süreçlerinde giderek daha fazla kullanılmaya başlanan yapay zekâ destekli uygulamaların hukuki boyutlarının bütüncül bir yaklaşımla incelenmesi amaçlanıyor.
Araştırma kapsamında, uluslararası standart belirleyici kuruluşların yapay zekâya yönelik stratejik yaklaşımları doğrultusunda Türkiye’de bağımsız denetim ve finansal raporlama süreçlerinde kullanılan yapay zekâ uygulamalarının mevcut hukuk sistemi içerisindeki konumu değerlendirilecek.
Türkiye için düzenleyici uyum planı geliştirilecek
Projenin önemli çıktılarından birini, bağımsız denetimde yapay zekâ kullanımına ilişkin Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun düzenleyici bir çerçeve ve uyum planının geliştirilmesi oluşturuyor. Araştırma sonucunda elde edilecek bulgular doğrultusunda, teknolojik gelişmeler ile hukuk ve denetim uygulamaları arasındaki uyumun güçlendirilmesine yönelik politika önerilerinin ortaya konulması hedefleniyor.
Proje ile yapay zekânın bağımsız denetim alanında ortaya çıkardığı yeni hukuki sorunların sistematik biçimde ele alınması ve teknolojinin güvenli, sorumlu ve mevzuatla uyumlu kullanımına yönelik bilimsel bir çerçevenin oluşturulması amaçlanıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
