Isparta Uluslararası Gül Festivali: Bir Başarı Hikayesi ve Geleceğe Yönelik Notlar

02.06.2025 - 17:28, Güncelleme: 03.06.2025 - 21:52
 

Isparta Uluslararası Gül Festivali: Bir Başarı Hikayesi ve Geleceğe Yönelik Notlar

Isparta, bir kez daha Uluslararası Gül Festivali'ne ev sahipliği yaparak adeta gül kokusuyla dolup taştı. Genel anlamda dolu dolu ve başarılı geçen bu festival, kent dinamiklerinin uyumlu çalışmasıyla yüz binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayarak adeta bir bayram havası yaşattı.
Festivalin bu yılki lokasyonu, eski otogar alanı, beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. "Çuk diye oturdu" ifadesi, bu seçimin ne kadar yerinde ve doğru bir karar olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Geniş ve merkezi konumuyla hem ziyaretçiler için erişimi kolaylaştırdı hem de festival etkinliklerinin rahatça yayılmasına olanak tanıdı. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Hanım'ın festival boyunca halkla iç içe olması, vatandaşın coşkusuna ortak olması, festival ruhunu daha da pekiştirdi. Bu samimi yaklaşım, festivalin sadece bir etkinlik olmaktan öte, kentle bütünleşen bir şölene dönüşmesine büyük katkı sağladı. Festivalin en dikkat çekici başarılarından biri de maliyet yönetimi oldu. "Belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan yaklaşık 10 milyon liralık festivali organize etmek" gerçekten takdire şayan bir durum. Bu, "çayın taşıyla çayın kuşunu vurmak" deyiminin adeta ete kemiğe bürünmüş hali. Bu başarıda Başkan yardımcıları ve tüm personelin emeği göz ardı edilemez. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese, destek veren tüm kişi ve kurumlara şükranlarımızı sunmak gerekiyor. Ancak her başarılı organizasyonda olduğu gibi, Isparta Uluslararası Gül Festivali de gelecek yıllar için bazı dersler ve geliştirme alanları sunuyor. Festival süresince ara ara yağan yağmur, ne yazık ki bazı anlarda coşkuyu sekteye uğrattı. Bu durum, gelecek yıl festival tarihinin hava şartlarını daha az etkileyecek bir döneme, biraz daha ileri bir tarihe alınması gerektiğini düşündürüyor. Bu, hem ziyaretçilerin daha rahat bir festival deneyimi yaşamasını sağlar hem de dış mekan etkinliklerinin verimliliğini artırır. Bir diğer önemli nokta ise tuhafiyeci esnaflarının bulunduğu alanın yetersizliğiydi. İnsanların "sıkış tepiş alışveriş yaptıkları" gözlemi, bu alana daha fazla yer tahsis edilmesi veya daha geniş bir düzenleme yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Esnafların ve ziyaretçilerin daha konforlu bir ortamda etkileşimde bulunmaları, festivalin ticari ve sosyal boyutunu daha da güçlendirecektir. Tüm bu küçük pürüzlere rağmen, yüz binin üzerinde ziyaretçisiyle Isparta Uluslararası Gül Festivali, "gül tadında bir festival" olarak hafızalara kazındı. Isparta'nın tanıtımına, ekonomisine ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayan bu organizasyon, gelecek yıllarda da daha da geliştirilerek devam etmeli.
Isparta, bir kez daha Uluslararası Gül Festivali'ne ev sahipliği yaparak adeta gül kokusuyla dolup taştı. Genel anlamda dolu dolu ve başarılı geçen bu festival, kent dinamiklerinin uyumlu çalışmasıyla yüz binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayarak adeta bir bayram havası yaşattı.

Festivalin bu yılki lokasyonu, eski otogar alanı, beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. "Çuk diye oturdu" ifadesi, bu seçimin ne kadar yerinde ve doğru bir karar olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Geniş ve merkezi konumuyla hem ziyaretçiler için erişimi kolaylaştırdı hem de festival etkinliklerinin rahatça yayılmasına olanak tanıdı.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Hanım'ın festival boyunca halkla iç içe olması, vatandaşın coşkusuna ortak olması, festival ruhunu daha da pekiştirdi. Bu samimi yaklaşım, festivalin sadece bir etkinlik olmaktan öte, kentle bütünleşen bir şölene dönüşmesine büyük katkı sağladı.

Festivalin en dikkat çekici başarılarından biri de maliyet yönetimi oldu. "Belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan yaklaşık 10 milyon liralık festivali organize etmek" gerçekten takdire şayan bir durum. Bu, "çayın taşıyla çayın kuşunu vurmak" deyiminin adeta ete kemiğe bürünmüş hali. Bu başarıda Başkan yardımcıları ve tüm personelin emeği göz ardı edilemez. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese, destek veren tüm kişi ve kurumlara şükranlarımızı sunmak gerekiyor.

Ancak her başarılı organizasyonda olduğu gibi, Isparta Uluslararası Gül Festivali de gelecek yıllar için bazı dersler ve geliştirme alanları sunuyor. Festival süresince ara ara yağan yağmur, ne yazık ki bazı anlarda coşkuyu sekteye uğrattı. Bu durum, gelecek yıl festival tarihinin hava şartlarını daha az etkileyecek bir döneme, biraz daha ileri bir tarihe alınması gerektiğini düşündürüyor. Bu, hem ziyaretçilerin daha rahat bir festival deneyimi yaşamasını sağlar hem de dış mekan etkinliklerinin verimliliğini artırır.

Bir diğer önemli nokta ise tuhafiyeci esnaflarının bulunduğu alanın yetersizliğiydi. İnsanların "sıkış tepiş alışveriş yaptıkları" gözlemi, bu alana daha fazla yer tahsis edilmesi veya daha geniş bir düzenleme yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Esnafların ve ziyaretçilerin daha konforlu bir ortamda etkileşimde bulunmaları, festivalin ticari ve sosyal boyutunu daha da güçlendirecektir.

Tüm bu küçük pürüzlere rağmen, yüz binin üzerinde ziyaretçisiyle Isparta Uluslararası Gül Festivali, "gül tadında bir festival" olarak hafızalara kazındı. Isparta'nın tanıtımına, ekonomisine ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayan bu organizasyon, gelecek yıllarda da daha da geliştirilerek devam etmeli.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.