ÜRETİCİLERİ MAĞDUR ETMEMEK İÇİN TABAN FİYAT UYGULANMALI

ISPARTA 19.07.2023 - 09:10, Güncelleme: 19.07.2023 - 10:21
 

ÜRETİCİLERİ MAĞDUR ETMEMEK İÇİN TABAN FİYAT UYGULANMALI

Uluborlu'da yaşanan kiraz krizinin ardından bir tepki de Saadet Partisi İl Başkanı Yaşar Gürtoklu'dan geldi. İktidarın üreticisine sahip çıkmadığını söyleyen İl Başkanı Gürtoklu, " Kiraz üreticilerini mağdur etmemek için taban fiyat uygulanmalı" dedi. Türkiye’nin kiraz üretim merkezlerinden Uluborlu'da ihracatçı firmalar ilk gün kilosunu 65 lira olarak belirlediği kiraz alımını 30 liraya düşürmüştü. Kiraz alım fiyatını yarı yarıya indirmesi üzerine üreticiler de hasadı bırakıp satışı durdurmuştu.  Yaşanan krize ilişkin muhalefetten yanıt gecikmedi. Bir tepkide Saadet Partisi İl Başkanı Yaşar Gürtoklu'dan geldi. İktidarın üreticisine sahip çıkmadığını söyleyen İl Başkanı Gürtoklu, " İlimizin kirazla meşhur olan Uluborlu'muzda kiraz çiftçileri şu anda neredeyse işçi parasını ödeyemeyecek durumda olduklarını söylüyorlar. Neden? Çünkü 30-40 bin lira civarında kiraz satıldığını söyleniyor. Tabii bu rakamda 500 lira 550 lira civarında bir günlük işçi yövmiyesine baktığımız zaman insanlar mağdur olmuş oluyor. Bu konuda da devletimiz bir çözüm bulması nasıl çözüm bulması? Taban fiyat belirlemesi lazım. Hollanda Türkiye'nin Konya'nın yüzölçüme kadar bir ülke. Ama oradaki insanlar devlet garantisinde üretimlerini yapıyor. İşte devlet garanti bir şekilde onların ürettikleri ürünlerini almış oluyor ve oradaki çiftçiler bu şekilde sıkıntılarından kurtulmuş oluyor. Ve devlet hem desteklemiş oluyor hem de fiyat garantisi veriyor. Çünkü bizim burada dünyaca ünlü ihraç ettiğimiz Uluborlu kirazımız var. Dünyaya marka olmuş bir kirazımız. Ama maalesef aynı şekilde biz bu malımızı pazarlayamıyoruz. İnşallah burada da kirazda, diğer ürünlerde, patateste, pancarda, arpa, buğdayda olduğu gibi devlet bir fiyat belirlemiş olsa insanlar o fiyat üzerinden mallarını satar. Ona göre bir çözüm bulunmuş olur. Ama maalesef burada çiftçilerimiz üretiyor. Tamam siz üretin satışı da size ait demiş oluyor. Hep beraber el atılması lazım. Sonuçta biz beraber üretiyoruz, beraber tüketiyoruz. Ve bizim markamız olan, kirazımız olsun, elmamız olsun. İnşallah en kısa zamanda bu sıkıntılara çözüm bulunur ümidindeyiz" dedi. 

Uluborlu'da yaşanan kiraz krizinin ardından bir tepki de Saadet Partisi İl Başkanı Yaşar Gürtoklu'dan geldi. İktidarın üreticisine sahip çıkmadığını söyleyen İl Başkanı Gürtoklu, " Kiraz üreticilerini mağdur etmemek için taban fiyat uygulanmalı" dedi.

Türkiye’nin kiraz üretim merkezlerinden Uluborlu'da ihracatçı firmalar ilk gün kilosunu 65 lira olarak belirlediği kiraz alımını 30 liraya düşürmüştü. Kiraz alım fiyatını yarı yarıya indirmesi üzerine üreticiler de hasadı bırakıp satışı durdurmuştu.  Yaşanan krize ilişkin muhalefetten yanıt gecikmedi. Bir tepkide Saadet Partisi İl Başkanı Yaşar Gürtoklu'dan geldi.

İktidarın üreticisine sahip çıkmadığını söyleyen İl Başkanı Gürtoklu, " İlimizin kirazla meşhur olan Uluborlu'muzda kiraz çiftçileri şu anda neredeyse işçi parasını ödeyemeyecek durumda olduklarını söylüyorlar. Neden? Çünkü 30-40 bin lira civarında kiraz satıldığını söyleniyor.

Tabii bu rakamda 500 lira 550 lira civarında bir günlük işçi yövmiyesine baktığımız zaman insanlar mağdur olmuş oluyor. Bu konuda da devletimiz bir çözüm bulması nasıl çözüm bulması? Taban fiyat belirlemesi lazım. Hollanda Türkiye'nin Konya'nın yüzölçüme kadar bir ülke. Ama oradaki insanlar devlet garantisinde üretimlerini yapıyor. İşte devlet garanti bir şekilde onların ürettikleri ürünlerini almış oluyor ve oradaki çiftçiler bu şekilde sıkıntılarından kurtulmuş oluyor. Ve devlet hem desteklemiş oluyor hem de fiyat garantisi veriyor. Çünkü bizim burada dünyaca ünlü ihraç ettiğimiz Uluborlu kirazımız var. Dünyaya marka olmuş bir kirazımız. Ama maalesef aynı şekilde biz bu malımızı pazarlayamıyoruz. İnşallah burada da kirazda, diğer ürünlerde, patateste, pancarda, arpa, buğdayda olduğu gibi devlet bir fiyat belirlemiş olsa insanlar o fiyat üzerinden mallarını satar. Ona göre bir çözüm bulunmuş olur. Ama maalesef burada çiftçilerimiz üretiyor. Tamam siz üretin satışı da size ait demiş oluyor. Hep beraber el atılması lazım. Sonuçta biz beraber üretiyoruz, beraber tüketiyoruz. Ve bizim markamız olan, kirazımız olsun, elmamız olsun. İnşallah en kısa zamanda bu sıkıntılara çözüm bulunur ümidindeyiz" dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.