ISPARTA'YI BÜYÜK YIKICI BİR DEPREM BEKLİYOR

ISPARTA 19.06.2023 - 09:50, Güncelleme: 19.06.2023 - 17:14
 

ISPARTA'YI BÜYÜK YIKICI BİR DEPREM BEKLİYOR

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, Isparta'nın en riskli deprem bölgelerinden biri olduğunu belirterek, büyük yıkıcı deprem beklediklerini söyledi. Başkan Ataseven, Isparta'da 100 yıldır büyük yıkıcı bir deprem olmadığını, bu fayın 100 yıldır enerji biriktirdiğini belirterek vatandaşları şu sözlerle uyardı; 'Isparta 1'inci derecede deprem bölgesidir. Her ne kadar deprem haritası değişmiş olsa da en riskli bölgelerden birindeyiz. Bu fay hattının kırılmasını Burdur ve Isparta Havaalanı civarlarında bekliyoruz. Isparta'yı etkileyen bu fay hattı Yunanistan'dan geliyor. 2+2 eşittir 4, bu deprem kesin olacaktır. Sadece Isparta'yı değil Antalya, Afyon, Burdur olmak üzere 4 il etkilenecektir' dedi. OLUŞACAK DEPREMİN HATAY'DAN FARKI OLMAYACAK Olası Isparta depreminin çok şiddettli olcağını belirten Ataseven, Hatay'daki deprem kadar yıkıcı olacak dedi. Ataseven sözlerinin devamında; 'Zemin büyütmesi diye bir şey vardır. Burdur'da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğu zaman Isparta'da neredeyse 9 şiddetinde hissedilecektir. Çok yıkıcı bir deprem olacak çünkü zeminimiz çok kötü, bu da sallantıyı artırmaktadır. Sarsıntı yumuşak zeminde çok oyalınıyor. Bu yüzden yıkıcı etkisi çok olacaktır, Hatay depremi kadar yıkıcı bir etkisi olacaktır. Umarım bu deprem 30 saniyeyi geçmez. Yoksa malesef Isparta'da taş üstünde taş kalmaz' şeklinde konuştu. 2000 ÖNCESİ BİNALARIN YÜZDE 90'I DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL Isparta'da 2011 yılından beri binlerce binayı test ettiklerini belirten Ataseven,'2000 yılı öncesi binaarın yüzde 90'ı depreme yönetmeliğine uygun olmadığının altını çizdi. Ataseven, binaların risk durumunun 2000 öncesi, 2011 öncesi ve 2011 sonrası ayrılması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti; 'Bizim vaktimiz kısa olduğu için 2000 ile 2011 yılları arasında kafa yoruyoruz. 2011 yılında yapı denetim çıktı bu yüzden 2011 sonrası için kafa yormaya gerek yoktur,gayet güvenli binalar var. Altını çizerek söylüyorum 2000 öncesi binaların yüzde 90'ı depreme dayanıklı değildir. Yönetmeliğe de uygun değildir. Bunu elimdeki verilere dayanarak söylüyorum. Elimizde sağlam yapı stoğu envanteri vardır' şeklinde konuştu. 'DURUMUNUZU BİLİN' Depreme hazır olunması için yetkili mercilerin yanında vatandaşlara da sorumluluk düştüğünü belirten Ataseven, vatandaşların binaraların risk ölçümlerini yaptırmaları gerektiğini belirterek, şöyle seslendi; 'Kimse binalarınız yıkılacak demiyor. Binalarınızın durumunu bilin. Satacaksanız satın, oturacaksanız oturun ama durumunuzu bilin, binaların durumunu bilerek oturun. Yüzlerce teklif verdim vatandaşlarımız ama bir tane bile geri dönüş alamadım' dedi. BOMBA32

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, Isparta'nın en riskli deprem bölgelerinden biri olduğunu belirterek, büyük yıkıcı deprem beklediklerini söyledi.

Başkan Ataseven, Isparta'da 100 yıldır büyük yıkıcı bir deprem olmadığını, bu fayın 100 yıldır enerji biriktirdiğini belirterek vatandaşları şu sözlerle uyardı; 'Isparta 1'inci derecede deprem bölgesidir. Her ne kadar deprem haritası değişmiş olsa da en riskli bölgelerden birindeyiz. Bu fay hattının kırılmasını Burdur ve Isparta Havaalanı civarlarında bekliyoruz. Isparta'yı etkileyen bu fay hattı Yunanistan'dan geliyor. 2+2 eşittir 4, bu deprem kesin olacaktır. Sadece Isparta'yı değil Antalya, Afyon, Burdur olmak üzere 4 il etkilenecektir' dedi.

OLUŞACAK DEPREMİN HATAY'DAN FARKI OLMAYACAK

Olası Isparta depreminin çok şiddettli olcağını belirten Ataseven, Hatay'daki deprem kadar yıkıcı olacak dedi. Ataseven sözlerinin devamında; 'Zemin büyütmesi diye bir şey vardır. Burdur'da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğu zaman Isparta'da neredeyse 9 şiddetinde hissedilecektir. Çok yıkıcı bir deprem olacak çünkü zeminimiz çok kötü, bu da sallantıyı artırmaktadır. Sarsıntı yumuşak zeminde çok oyalınıyor. Bu yüzden yıkıcı etkisi çok olacaktır, Hatay depremi kadar yıkıcı bir etkisi olacaktır. Umarım bu deprem 30 saniyeyi geçmez. Yoksa malesef Isparta'da taş üstünde taş kalmaz' şeklinde konuştu.

2000 ÖNCESİ BİNALARIN YÜZDE 90'I DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL

Isparta'da 2011 yılından beri binlerce binayı test ettiklerini belirten Ataseven,'2000 yılı öncesi binaarın yüzde 90'ı depreme yönetmeliğine uygun olmadığının altını çizdi. Ataseven, binaların risk durumunun 2000 öncesi, 2011 öncesi ve 2011 sonrası ayrılması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti; 'Bizim vaktimiz kısa olduğu için 2000 ile 2011 yılları arasında kafa yoruyoruz. 2011 yılında yapı denetim çıktı bu yüzden 2011 sonrası için kafa yormaya gerek yoktur,gayet güvenli binalar var. Altını çizerek söylüyorum 2000 öncesi binaların yüzde 90'ı depreme dayanıklı değildir. Yönetmeliğe de uygun değildir. Bunu elimdeki verilere dayanarak söylüyorum. Elimizde sağlam yapı stoğu envanteri vardır' şeklinde konuştu.

'DURUMUNUZU BİLİN'

Depreme hazır olunması için yetkili mercilerin yanında vatandaşlara da sorumluluk düştüğünü belirten Ataseven, vatandaşların binaraların risk ölçümlerini yaptırmaları gerektiğini belirterek, şöyle seslendi; 'Kimse binalarınız yıkılacak demiyor. Binalarınızın durumunu bilin. Satacaksanız satın, oturacaksanız oturun ama durumunuzu bilin, binaların durumunu bilerek oturun. Yüzlerce teklif verdim vatandaşlarımız ama bir tane bile geri dönüş alamadım' dedi. BOMBA32

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.