ISPARTA’DA SÜNE İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

CANLI YAYIN 14.06.2024 - 12:15, Güncelleme: 17.06.2024 - 17:54
 

ISPARTA’DA SÜNE İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

​Isparta'da da buğday ekiliş alanlarının en önemli zararlısı olan süne ile mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. İl genelinde 61 bin 400 dekar hububat alanı bulunmaktadır. Çoğunlukla üretilmekte olan buğday çeşitleri; Çeşit-1252, Kızıltan-91 ve Türköz, Arpa çeşitleri ise Aydan Hanım ve Tarm-92'dir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından düzenli olarak bu hububat alanları hastalık ve zararlı yönetimi amacıyla kontrol edilmektedir. Hububat alanlarında en fazla ekonomik zarara yol açan Süne zararlısı ile  (Eurygaster spp.) kimyasal mücadele kararının verilmesi, eğer kimyasal mücadeleye gerek görülürse zamanının belirlenmesi amacıyla Süne zararlısının beş farklı gelişim evresinde sürveyler yapılmaktadır. Süne, ülkemizde buğdayın en önemli zararlısı konumundadır. Süne, buğday tanesinde yaptığı zarar ile ürünün ekmeklik, makarnalık ve tohumluk kalitesini bozmaktadır. Bu gibi olumsuz etkileri önlemek için her yıl süne entegre mücadelesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürvey çalışmaları yürütülmektedir. Entegre mücadele kapsamında alınacak kültürel önlemlerden bazıları, erkenci buğday çeşitlerinin ekimini ve erken ekimi sağlamak, hububat tarlalarındaki yabancı otlarla mücadelenin iyi yapılmasını sağlamak, hasadın geciktirilmeden vaktinde yapılmasını sağlamak, polikültür tarıma ağırlık vermek, anız yakılmasını önlemek, yeşil kuşak oluşturmak ve korumaktır. Kültürel tedbirler İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından periyodik olarak tarımsal yayım çalışmaları ile üreticilerimize hatırlatılmaktadır. Süne zararlısının biyolojik mücadelesinde ise doğal düşmanlardan faydalanılmaktadır. Bölgemizde yapılan sürvey çalışmalarında çok az miktarda yetişkin süne bireyine rastlanmaktadır.​ TOM BASIN / BÜLTEN

​Isparta'da da buğday ekiliş alanlarının en önemli zararlısı olan süne ile mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. İl genelinde 61 bin 400 dekar hububat alanı bulunmaktadır. Çoğunlukla üretilmekte olan buğday çeşitleri; Çeşit-1252, Kızıltan-91 ve Türköz, Arpa çeşitleri ise Aydan Hanım ve Tarm-92'dir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından düzenli olarak bu hububat alanları hastalık ve zararlı yönetimi amacıyla kontrol edilmektedir. Hububat alanlarında en fazla ekonomik zarara yol açan Süne zararlısı ile  (Eurygaster spp.) kimyasal mücadele kararının verilmesi, eğer kimyasal mücadeleye gerek görülürse zamanının belirlenmesi amacıyla Süne zararlısının beş farklı gelişim evresinde sürveyler yapılmaktadır.

Süne, ülkemizde buğdayın en önemli zararlısı konumundadır. Süne, buğday tanesinde yaptığı zarar ile ürünün ekmeklik, makarnalık ve tohumluk kalitesini bozmaktadır. Bu gibi olumsuz etkileri önlemek için her yıl süne entegre mücadelesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürvey çalışmaları yürütülmektedir.

Entegre mücadele kapsamında alınacak kültürel önlemlerden bazıları, erkenci buğday çeşitlerinin ekimini ve erken ekimi sağlamak, hububat tarlalarındaki yabancı otlarla mücadelenin iyi yapılmasını sağlamak, hasadın geciktirilmeden vaktinde yapılmasını sağlamak, polikültür tarıma ağırlık vermek, anız yakılmasını önlemek, yeşil kuşak oluşturmak ve korumaktır. Kültürel tedbirler İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından periyodik olarak tarımsal yayım çalışmaları ile üreticilerimize hatırlatılmaktadır. Süne zararlısının biyolojik mücadelesinde ise doğal düşmanlardan faydalanılmaktadır. Bölgemizde yapılan sürvey çalışmalarında çok az miktarda yetişkin süne bireyine rastlanmaktadır.​ TOM BASIN / BÜLTEN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.