EĞİRDİR’DE SULAR ÇEKİLDİ TUNÇ ÇAĞI ORTAYA ÇIKTI
EĞİRDİR’DE SULAR ÇEKİLDİ TUNÇ ÇAĞI ORTAYA ÇIKTI
Eğirdir Gölü'nde suların çekilmesiyle Geç Neolitik Dönem'den Doğu Roma ve Osmanlı'ya kadar uzanan tarihi yerleşimler ve yol ağları ortaya çıktı.
Arkeolojik bulgulara dair öne çıkan noktalar:
Göl sularının çekildiği alanlarda M.Ö. 5000'e tarihlenen Tunç Çağı malzeme ile küp tipi (urne) mezarlar tespit edildi.
Tarihi kaynaklar ve Osmanlı kayıtları (1526 ve 1614 yılları), gölün tarih boyunca periyodik olarak yükselip çekildiğini ve bölge halkının zaman zaman yer değiştirmek zorunda kaldığını gösteriyor.
Gün yüzüne çıkan Osmanlı dönemi üst katmanları, yapılar ve depolama kapları (pithos); defineciler ve bilinçsiz taş toplama faaliyetleri yüzünden tahrip olma riskiyle karşı karşıya.
Prof. Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığındaki ekip, açığa çıkan yapıları ve buluntuları koruma altına almak ve kayıt etmek amacıyla yüzey araştırmalarını sürdürüyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
