DEPREMDE ZARAR GÖREN TARİHİ YAPILAR SERGİLENDİ

CANLI YAYIN 02.06.2023 - 16:27, Güncelleme: 04.06.2023 - 17:31
 

DEPREMDE ZARAR GÖREN TARİHİ YAPILAR SERGİLENDİ

ISPARTA Mimarlar Odası ve SDÜ Mimarlık Fakültesi’nin ortak çalışması ile geçen 06 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremde zarar gören tarihi yapılar sergilendi. SDÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından 06 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan mimari yapıların envanteri çıkarıldı. Eserler ve metinler Mimarlar Odasında sergilendi. Düzenlenen sergide konuşan Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven; “Almanya'da, Hollanda'da, Rusya'da, dünyanın birçok ülkesinde mimarlık yapmak kolaydır, çünkü hiç deprem riskleri yoktur. Özgürce tasarım yaparlar, depremi hesaba katmak zorunda değiller. Zor olan binlerce yıldır devasa yıkıcı depremler yaşanan Türkiye'de mimarlık yapmaktır. Mesele bu deprem riskine rağmen yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalabilecek eserler bırakabilmektir. Bunları koruyabilmektir. Atalarımızdan kalan bu tarihi eserleri koruyamazsak geriye ne Selçuklu kalır ne de Osmanlı. Eğer bu tarihi mimarlık envanterimizi kayıt altına almazsak bir gün göçtüklerinde yerine aynısını yapmamız veya restore etmemiz mümkün olmayacaktır. Böylece tarihimizi ve kültürümüzü kaybetmiş olacağız” dedi. 

ISPARTA Mimarlar Odası ve SDÜ Mimarlık Fakültesi’nin ortak çalışması ile geçen 06 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremde zarar gören tarihi yapılar sergilendi.

SDÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından 06 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan mimari yapıların envanteri çıkarıldı. Eserler ve metinler Mimarlar Odasında sergilendi.

Düzenlenen sergide konuşan Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven; “Almanya'da, Hollanda'da, Rusya'da, dünyanın birçok ülkesinde mimarlık yapmak kolaydır, çünkü hiç deprem riskleri yoktur. Özgürce tasarım yaparlar, depremi hesaba katmak zorunda değiller. Zor olan binlerce yıldır devasa yıkıcı depremler yaşanan Türkiye'de mimarlık yapmaktır. Mesele bu deprem riskine rağmen yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalabilecek eserler bırakabilmektir. Bunları koruyabilmektir. Atalarımızdan kalan bu tarihi eserleri koruyamazsak geriye ne Selçuklu kalır ne de Osmanlı. Eğer bu tarihi mimarlık envanterimizi kayıt altına almazsak bir gün göçtüklerinde yerine aynısını yapmamız veya restore etmemiz mümkün olmayacaktır. Böylece tarihimizi ve kültürümüzü kaybetmiş olacağız” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.