AYAKTA KALACAK GÜVENLİ BİNALAR İÇİN KURALLAR BELLİ

ISPARTA 22.02.2024 - 09:46, Güncelleme: 22.02.2024 - 13:19
 

AYAKTA KALACAK GÜVENLİ BİNALAR İÇİN KURALLAR BELLİ

Yıkımların hem maddi hem de manevi kayıplarının derinliğinin daha net anlaşıldığı şu günlerde güvenli yapıların önemine dikkat çekmek için bir açıklama yapan İnşaat Yüksek Mühendisi, İMO Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, meydana gelen depremlerde kayıplarımızın çok acı ve ağır toplumsal sonuçları olduğunu unutmadan ve hatalardan ders alarak yapılaşma planı yapılması gerektiğini vurguladı. Konuşmasına şu şekilde devam eden Korkmaz, “Binanın yapılacağı zeminin özellikleri, yeraltı su seviyesinin durumuna göre binanın mimari yapısına uygun temel ve taşıyıcı diğer tüm statik elemanları ile tasarım tamamlanarak uygulamaya geçilir. Tüm saydığımız özelliklere uygun malzeme seçimleri ile sistem bir bütün halinde tamamlanarak süreç bitirilir. Bu parametrelerin içinde en önemlilerinden biri, önemi bilimsel olarak da kanıtlanmış suyun korozyona etkisidir. Her şey mükemmel yapılsa da binanın ömrü boyunca bu özelliklerinin korunabilir olması gerekir ki, işte tam da su yalıtımı uygulamaları, tasarımda karar verilen bu özelliklerin binanın ekonomik ömrü boyunca korunmasıyla ilgili vazgeçilmez bir unsurdur. Su yalıtımı yeterli olmayan bina 10 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 66’ sını kaybediyor. Yaşanan tüm depremler sonrası yapılan incelemelerde binaların yıkılmasının sebepleri kısaca özetlenirse, beton kalitesi, proje yanlışları, zemin özellikleri, alt katlarda kolonların kesilmesi…vb. sebepler ortaya çıkıyor. Korozyon ise bu raporlarda yer alan ve bina yıkımlarının en önemli sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Korozyona uğramış muhtelif demirlerin et kalınlıklarının ölçümlerinin yapıldığı, Փ 12' lik inşaat demirlerinin maalesef Փ 9,5'a kadar düştüğü görülüyor. Binaların temellerinde ve çatılarında, yer altı suyu, yağmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek, betonun içindeki demir donatının özelliğini yitirmesine ve korozyona, yani paslanmaya neden oluyor. Oluşan korozyon ise yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep oluyor. Yeni yapılmakta olan binalarda, su yalıtımı, doğru ve kaliteli malzemelerle yapılmazsa, tüm ulusal ve uluslararası standartlara uygun ürün ve uygulama kalitesine dikkat edilmezse, 10 yıl sonra donatı, belli koşullarda başlangıçtaki taşıma kapasitesini korozyon nedeniyle kaybediyor. Oysa su yalıtımı binaları suyun zararlı etkilerinden koruyarak güçlü olmasını sağlıyor. Bu bağlamda “GÜVENLİ MEKANLAR, SAĞLIKLI YAŞAMLAR İÇİN, DOĞRU SU YALITIMI” için BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği) ile Odamız iş birliğinde hazırlanan “Doğru Su Yalıtımı” semineri 22 Şubat 2024 Perşembe günü Saat 15:00’ de İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği toplantı salonunda düzenlenecektir” dedi. IMO BASIN / BÜLTEN

Yıkımların hem maddi hem de manevi kayıplarının derinliğinin daha net anlaşıldığı şu günlerde güvenli yapıların önemine dikkat çekmek için bir açıklama yapan İnşaat Yüksek Mühendisi, İMO Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, meydana gelen depremlerde kayıplarımızın çok acı ve ağır toplumsal sonuçları olduğunu unutmadan ve hatalardan ders alarak yapılaşma planı yapılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasına şu şekilde devam eden Korkmaz, “Binanın yapılacağı zeminin özellikleri, yeraltı su seviyesinin durumuna göre binanın mimari yapısına uygun temel ve taşıyıcı diğer tüm statik elemanları ile tasarım tamamlanarak uygulamaya geçilir.

Tüm saydığımız özelliklere uygun malzeme seçimleri ile sistem bir bütün halinde tamamlanarak süreç bitirilir. Bu parametrelerin içinde en önemlilerinden biri, önemi bilimsel olarak da kanıtlanmış suyun korozyona etkisidir.

Her şey mükemmel yapılsa da binanın ömrü boyunca bu özelliklerinin korunabilir olması gerekir ki, işte tam da su yalıtımı uygulamaları, tasarımda karar verilen bu özelliklerin binanın ekonomik ömrü boyunca korunmasıyla ilgili vazgeçilmez bir unsurdur.

Su yalıtımı yeterli olmayan bina 10 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 66’ sını kaybediyor. Yaşanan tüm depremler sonrası yapılan incelemelerde binaların yıkılmasının sebepleri kısaca özetlenirse, beton kalitesi, proje yanlışları, zemin özellikleri, alt katlarda kolonların kesilmesi…vb. sebepler ortaya çıkıyor.

Korozyon ise bu raporlarda yer alan ve bina yıkımlarının en önemli sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Korozyona uğramış muhtelif demirlerin et kalınlıklarının ölçümlerinin yapıldığı, Փ 12' lik inşaat demirlerinin maalesef Փ 9,5'a kadar düştüğü görülüyor.

Binaların temellerinde ve çatılarında, yer altı suyu, yağmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek, betonun içindeki demir donatının özelliğini yitirmesine ve korozyona, yani paslanmaya neden oluyor.

Oluşan korozyon ise yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep oluyor. Yeni yapılmakta olan binalarda, su yalıtımı, doğru ve kaliteli malzemelerle yapılmazsa, tüm ulusal ve uluslararası standartlara uygun ürün ve uygulama kalitesine dikkat edilmezse, 10 yıl sonra donatı, belli koşullarda başlangıçtaki taşıma kapasitesini korozyon nedeniyle kaybediyor. Oysa su yalıtımı binaları suyun zararlı etkilerinden koruyarak güçlü olmasını sağlıyor.

Bu bağlamda “GÜVENLİ MEKANLAR, SAĞLIKLI YAŞAMLAR İÇİN, DOĞRU SU YALITIMI” için BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği) ile Odamız iş birliğinde hazırlanan “Doğru Su Yalıtımı” semineri 22 Şubat 2024 Perşembe günü Saat 15:00’ de İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği toplantı salonunda düzenlenecektir” dedi. IMO BASIN / BÜLTEN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.