ISPARTA TARIMI BÖLGENİN LABORATUVARIDIR

Isparta’daki tarımsal üretimle ilgili envanteri kamuoyu ile paylaşan Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Selçuk; “Isparta tarımda batı Akdenizin laboratuvarıdır.” vurgusunu yaptı.

Isparta’nın tarımsal üretimindeki kapasite ile ilgili açıklama yapan Selçuk, sözlerinde şunlara yer verdi: ”Isparta’mız ekilebilir, sulanabilir arazi yapısıyla bölgenin en etkin rolü oynamaktadır. Akdeniz bölgesinde önemli bir güç haline gelen Isparta’mızda 252 Bin dekar arazide 22 Bin üreticimiz çalışıyor, örtü altı sebzeciliğimizle çıtayı yükseltmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte 900 Bin elma ağacından 700 Bin elma – 36 bin ton kiraz – 10 bin ton kayısı – 8 bin ton şeftali – 1300 ton çilek – 9 bin ton vişne ile bölgenin en yüksek kapasiteli meyve deposuyuz. Son iki yıl üretilen enginar 161 bin ton olarak belirlendi. Son yıllarda mantar üretimi ise 4500 tona yükselmiş durumda. Son üç yılda lavanta üretimimiz 555 bin tona yükselirken dış pazara açılan gülümüz de sezonda 12 bin tona yükseldi.

Veri kayıtlarımıza göre tam donanımlı 75 soğuk hava depomuz, 32 noktada erken uyarı sistemi, bölgede faaliyet gösteren 12 bin traktör, 141 ziraat ve su ürünleri mühendislerimiz faaliyet sürdürüyor. Değişen hava koşulları ile ilgili yorum yapan Selçuk, küresel iklim değişikliği kar, sel, su baskınları ve dolu gibi afetler yaşanması durumunda tarımsal üretimimiz %20 oranında sekteye uğrayabilir ancak tarımdaki sürdürülebilirlik devam etmektedir.