TÜRKİYEYE ÖRNEK OLURUZ
TÜRKİYEYE ÖRNEK OLURUZ
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, 1,6 emsal sınırının en az 2’ye, emsal artış teşvikinin de yüzde 20’ye çıkarılması gerektiğini söyledi.
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, özellikle eski mahallelerde kentsel dönüşümün önünü açacak yüzde 10 emsal artışı imar düzenlemesinin yeniden ele alınarak, 1,6 emsal sınırının en az 2’ye, emsal artış teşviğinin de yüzde 20’ye çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu düzenlemenin ülkeye örnek olacağını ifade etti
Başkan Ataseven, depreme hazırlık ve halkı kentsel dönüşüme teşvik için Belediyenin verdiği %10 emsal artışının tüm ülkeye örnek olduğunu belirterek "Birçok ilden bizi aradılar, meclis kararlarını gönderdik, kendi belediyelerine sundular. Belediye Meclisinde tüm partiler bu kararı oy birliğiyle aldı. Halkın can güvenliğini ve teknik konuları siyasetin üstünde tuttukları için Belediyemize ve mecliste bulunan tüm parti temsilcisi üyelere tekrar teşekkür ederiz. Piyasada müteahhitler ve halk bu kararı çok memnuniyetle karşıladılar, zaten itiraz eden veya dava konusu eden kimse olmadı. Lakin ilerleyen aylarda konulan sınırlamalar nedeniyle uygulamada bu teşvikin yetersiz kaldığını gözlemledik. Kimi işlerde 1000m2 alt sınıra takıldı, kiminde 1,60 emsal üst sınırına takıldı. İkisine de takılmayan işlerde de %10 emsal artışının anlaşmalarda yeterli gelmediğini gördük" dedi.
MÜTEAHHİTLERİN VE ESKİ EV SAHİPLERİNİN BEKLENTİSİ BU YÖNDE
Bir çok eski site olduğunu kaydeden Başkan Ataseven müteahhitlerin ve eski ev sahiplerinin beklentilerini sıralayarak, yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ataseven "Müteahhit yapmak istiyor, site sakinleri de depremden korkuyor evlerini yenilemek istiyor. Fakat 40 yıldır oturduğu ve alıştığı daire alanının altına düşmesini istemiyorlar, bu da sistemi kitliyor. Can güvenliği riski bulunan eski binalar ve sitelerde dönüşüm kilidi hala çözülebilmiş değil. Çözüm önerimiz şudur: Sadece kentsel dönüşüme girmiş parsellere özel; 1000m2 alt sınırı 500 m2 ye çekilsin, 1,6 emsal sınırı en az 2’ye arttırılsın, emsal artış teşviği ise %20 ye çıkarılsın. Eskiden beri devam eden 2000 veya 5000 m2’yi geçen parsellerde otomatikman kazanılan emsal artışları, kentsel dönüşüm emsal artışından sonra ilave edilmelidir. Bu sadece bir öneridir, rakamlar ve oranlar uygun görülen şekilde değiştirilebilir. Görüştüğümüz, bizi arayan müteahhitler ve vatandaşlar da bunu talep ediyor. Meclis toplantısında Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen "şimdilik böyle başlayalım, yeterli faydasını göremezsek ilerde tekrar değerlendirir, teşvik oranlarını arttırabiliriz" demişti. Bu ayki meclis toplantısında bu önerinin değerlendirilmesini arzu ediyoruz.
ISPARTA TÜM ÜLKEYE ÖRNEK OLABİLİR
Akla şöyle bir soru gelebilir: Bu emsal artışı şehircilik açısından olumsuz bir durum oluşturabilir. Fakat esas acı gerçek şudur: Isparta merkezde kentsel dönüşüme giren bina sayısı yıllık ortalama 80 adet. Yani sadece 80 bina bu teşvikten faydalanabilir. Isparta merkezde yaklaşık 35 bin bina olduğunu göz önüne alırsak bu 80 binanın kente çok olumsuz bir etkisi olacağını söylemek zordur. Bir diğer yandan; Isparta merkezdeki 35 bin binanın %65’inin 2000 yılı öncesi yapıldığını varsayarsak, söz konusu 23 bin adet risk altındaki binanın dönüşümü bu hızla giderse yaklaşık 300 yıl sürecektir (yeni yapılan binaların hiç eskimediğini varsayarsak). Isparta bu konuda tüm ülkeye örnek pilot il olabilir. Afetlere hazırlık ve halkın can güvenliğini sağlamak açısından süreci hızlandırmak adına ciddi teşvikler sunmak artık zaruridir, yarın çok geç olmadan" diye konuştu
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.