KESİCİ, TARIM RİSK ALTINDA

CANLI YAYIN 24.03.2025 - 15:33, Güncelleme: 25.03.2025 - 18:09
 

KESİCİ, TARIM RİSK ALTINDA

Türkiye, 2025 yılına ciddi bir su krizi riskiyle girerken, uzmanlar acil eylem planlarının devreye sokulması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ocak ve şubat aylarına ilişkin analizleri, Türkiye’de yağışların belirgin şekilde azaldığını ve sıcaklık artışlarının kuraklık riskini büyüttüğünü gösteriyor. Dört Bölgede Şiddetli Kuraklık Uyarısı Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu yıl ağır kuraklık şartlarının yaşandığını belirtti. Kar yağışı ve yağışlı gün sayısında büyük düşüş yaşanırken, göller, barajlar ve derelerde su seviyelerinin alarm verici düzeye indiği kaydedildi. Burdur, yalnızca 7,5 kg yağış alarak son 65 yılın en düşük şubat ayı yağışını gördü. Kentte yağış kaybı yüzde 86’yı buldu. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yağışlar yüzde 60’tan fazla azalırken, en büyük düşüş yüzde 74 ile Ege’de yaşandı. Tarımsal Üretim Tehlikede Kuraklık tehdidinin tarımsal üretimi doğrudan etkilediğine dikkat çeken Dr. Kesici, özellikle suya fazla ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin ekiminden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Kontrolsüz açılan sondaj kuyularının yeraltı sularını hızla tükettiğini belirten Kesici, acil önlemler alınmazsa Türkiye’nin ciddi bir su krizine sürükleneceğini söyledi  

Türkiye, 2025 yılına ciddi bir su krizi riskiyle girerken, uzmanlar acil eylem planlarının devreye sokulması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ocak ve şubat aylarına ilişkin analizleri, Türkiye’de yağışların belirgin şekilde azaldığını ve sıcaklık artışlarının kuraklık riskini büyüttüğünü gösteriyor.

Dört Bölgede Şiddetli Kuraklık Uyarısı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu yıl ağır kuraklık şartlarının yaşandığını belirtti. Kar yağışı ve yağışlı gün sayısında büyük düşüş yaşanırken, göller, barajlar ve derelerde su seviyelerinin alarm verici düzeye indiği kaydedildi.

Burdur, yalnızca 7,5 kg yağış alarak son 65 yılın en düşük şubat ayı yağışını gördü. Kentte yağış kaybı yüzde 86’yı buldu. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yağışlar yüzde 60’tan fazla azalırken, en büyük düşüş yüzde 74 ile Ege’de yaşandı.

Tarımsal Üretim Tehlikede

Kuraklık tehdidinin tarımsal üretimi doğrudan etkilediğine dikkat çeken Dr. Kesici, özellikle suya fazla ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin ekiminden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Kontrolsüz açılan sondaj kuyularının yeraltı sularını hızla tükettiğini belirten Kesici, acil önlemler alınmazsa Türkiye’nin ciddi bir su krizine sürükleneceğini söyledi

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.