ISPARTA'DA DEPRESYON VAKALARI ARTTI

ISPARTA 06.06.2023 - 13:24, Güncelleme: 06.06.2023 - 13:24
 

ISPARTA'DA DEPRESYON VAKALARI ARTTI

Isparta'da Psikolog Nur Gürdal, son zamanlarda depresyona girerek kendisine başvuran çok sayıda hasta olduğunu belirterek, yaşanan depresyonu nasıl atlatılması gerektiği ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Depresyonun tam olarak ne olduğunu ve hastaların hangi durumlarda uzmana başvurmaları gerektiğini açıklayan Gürdal; 'İki türlü depresyon vardır. Biri reaktif biri de nonreaktiftir. Reaktif depresyon, bir olay sonucu veya travmalardan kaynaklı uykusuzluk, istahsızlık, konsantrasyon problemleri, ani kilo alıp verme gibi problemlerle ortaya çıkıyor. Nonreaktif grup ta bir olaya bağlı olmaksızın beyin kimyası ile alakalı olarak hormonel dengesizliklerle olabiliyor. Seratonin, dopamin gibi hormonlar yeterli salgılanamadığı takdirde insanlar kendilerini iyi hissetmemeye başlıyor. 1 ya da 2 gün olarak keyifsizlik, hiçbir şey yapmama isteğine depresyon diyemeyiz. Yalnız bu durumlar 15 gün ve 15 günden fazla sürüyorsa buna depresyon denebilir. Bu tanıyı koymakta belirli kriterler vardır. Isparta'da yaşanan depresyon vakaları yaşanan bir olay sonucu veya uzun süren tedavi edilmemiş, tabiri caizse halı altına süpürülmüş geçmişteki olaylar biriktiğinde ve çözülemediğinde ve yaşanan üzücü bir olayla tetiklendiğinde depresyona dönüşebiliyor. Kişi bazen geleceğe dair umudunu kaybedip bize geliyor. Duygusal anlamda çöküntüye uğruyor. İş kaybı, iş bulamamak, ailedeki problemler ve yaşla ilgili problemler neden oluyor. Kişiler internet mecralarına bakarak kendine depresyon veya panik atak gibi teşhisler koyabiliyor. Bu yanlıştır. Bunun için mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir' dedi. EN ÇOK DEPRESYON YAŞAYAN YAŞ GRUBU 60 YAŞ VE ÜSTÜ 'İyi yaşanmamış bir hayatın ardından 60 yaş sonrası için kendini çok kötü hisseden danışanlarımız oluyor. Bu durum geriatrik depresyon dediğimiz durumları ortaya çıkartıyor. Gençlerde de daha çok depresyon ile kaygı karışık durumda karşımıza çıkıyor. Isparta'da gençlerde en çok özellikle sosyal fobi ve genel kaygı bozuklukları durumları ortaya çıkmaktadır. Depresyonu en çok yaşayan yaş grubu 60 yaş ve sonrasındaki kişilerdir' dedi. DÜZENLİ SPOR YAPMAK ANTİDEPRESANLAR KADAR ETKİLİ Depresyonu atlatmak için çeşitli önerilerde bulunan Gürdal, düzenli spor yapmanın tedavide en etkili sonucu verdiğini söyledi. Gürdal; 'Yapılan bir deneyde bir gruba antidepresan diğer gruba ise günde yarım saat düzenli spor yapmaları tavsiye ediliyor. 6 ay sonra fiziksel aktivite tavsiye edilen grupta daha hızlı bir şekilde iyileşme ve iyileşmenin kalıcılığı daha çok artıyor. İlaçla veya terapi tedavisinden sonra her zaman tekrar nüksetme durumu vardır. Fakat bir danışan 2'inci kez depresyon yaşadığında artık nelere dikkat etmesi gerektiğini biliyor. Terapi esnasında içerisinde bir psiko-eğitim oluyor. Böylelikle kendine nasıl müdahale etmesi gerektiğini, olumsuz cümlere karşı alternatif cümleler buluyoruz. Terapi sonrasında mücadele etmesini öğrenen danışanımız artık bunu kendi kendine uygulamaya başlıyor' şeklinde konuştu. BOMBA32

Isparta'da Psikolog Nur Gürdal, son zamanlarda depresyona girerek kendisine başvuran çok sayıda hasta olduğunu belirterek, yaşanan depresyonu nasıl atlatılması gerektiği ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Depresyonun tam olarak ne olduğunu ve hastaların hangi durumlarda uzmana başvurmaları gerektiğini açıklayan Gürdal; 'İki türlü depresyon vardır. Biri reaktif biri de nonreaktiftir. Reaktif depresyon, bir olay sonucu veya travmalardan kaynaklı uykusuzluk, istahsızlık, konsantrasyon problemleri, ani kilo alıp verme gibi problemlerle ortaya çıkıyor. Nonreaktif grup ta bir olaya bağlı olmaksızın beyin kimyası ile alakalı olarak hormonel dengesizliklerle olabiliyor. Seratonin, dopamin gibi hormonlar yeterli salgılanamadığı takdirde insanlar kendilerini iyi hissetmemeye başlıyor. 1 ya da 2 gün olarak keyifsizlik, hiçbir şey yapmama isteğine depresyon diyemeyiz. Yalnız bu durumlar 15 gün ve 15 günden fazla sürüyorsa buna depresyon denebilir. Bu tanıyı koymakta belirli kriterler vardır. Isparta'da yaşanan depresyon vakaları yaşanan bir olay sonucu veya uzun süren tedavi edilmemiş, tabiri caizse halı altına süpürülmüş geçmişteki olaylar biriktiğinde ve çözülemediğinde ve yaşanan üzücü bir olayla tetiklendiğinde depresyona dönüşebiliyor. Kişi bazen geleceğe dair umudunu kaybedip bize geliyor. Duygusal anlamda çöküntüye uğruyor. İş kaybı, iş bulamamak, ailedeki problemler ve yaşla ilgili problemler neden oluyor. Kişiler internet mecralarına bakarak kendine depresyon veya panik atak gibi teşhisler koyabiliyor. Bu yanlıştır. Bunun için mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir' dedi.

EN ÇOK DEPRESYON YAŞAYAN YAŞ GRUBU 60 YAŞ VE ÜSTÜ

'İyi yaşanmamış bir hayatın ardından 60 yaş sonrası için kendini çok kötü hisseden danışanlarımız oluyor. Bu durum geriatrik depresyon dediğimiz durumları ortaya çıkartıyor. Gençlerde de daha çok depresyon ile kaygı karışık durumda karşımıza çıkıyor. Isparta'da gençlerde en çok özellikle sosyal fobi ve genel kaygı bozuklukları durumları ortaya çıkmaktadır. Depresyonu en çok yaşayan yaş grubu 60 yaş ve sonrasındaki kişilerdir' dedi.

DÜZENLİ SPOR YAPMAK ANTİDEPRESANLAR KADAR ETKİLİ

Depresyonu atlatmak için çeşitli önerilerde bulunan Gürdal, düzenli spor yapmanın tedavide en etkili sonucu verdiğini söyledi. Gürdal; 'Yapılan bir deneyde bir gruba antidepresan diğer gruba ise günde yarım saat düzenli spor yapmaları tavsiye ediliyor. 6 ay sonra fiziksel aktivite tavsiye edilen grupta daha hızlı bir şekilde iyileşme ve iyileşmenin kalıcılığı daha çok artıyor. İlaçla veya terapi tedavisinden sonra her zaman tekrar nüksetme durumu vardır. Fakat bir danışan 2'inci kez depresyon yaşadığında artık nelere dikkat etmesi gerektiğini biliyor. Terapi esnasında içerisinde bir psiko-eğitim oluyor. Böylelikle kendine nasıl müdahale etmesi gerektiğini, olumsuz cümlere karşı alternatif cümleler buluyoruz. Terapi sonrasında mücadele etmesini öğrenen danışanımız artık bunu kendi kendine uygulamaya başlıyor' şeklinde konuştu. BOMBA32

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.