ISPARTA TURİZM KENTİ OLABİLİR Mİ?
ISPARTA TURİZM KENTİ OLABİLİR Mİ?
Dünyada turizm denince akla deniz, kum ve güneş gelir. Bu noktada Antalya yılda 20 milyon turist ağırlayan ve dünyanın turizm başkenti olarak bilinen şehrimiz. Türkiye’nin birçok ilinde Deniz, kum ve güneşin dışında tarihi, kültürü ve farklı turizm potansiyeli olan şehirleri de var. Bu şehirlerden birisi de Isparta. İlimizin öne çıkan turizm potansiyelini iyi tanıtabilir, alt yapısını tamamlayabilirsek turizm pastasından fazlası ile payımızı alır, yıllık 1 milyon yerli ve yabancı turistin şehre katacağı katma değerle birlikte, istihdam ve katma değeri artırmış oluruz.
Gelin hep birlikte şehrimizin tarihini, kültürünü ve turizm potansiyeline şöyle bir göz atalım.
MERKEZ: Gölük krater gölü, Halı ve kilim müzesi, Andık deresi, kirazlıdere, Gökçay, Farklı amaçla kullanılan kiliselerimiz, Bedesten çarşısı, Üzüm Çarşısı, damgacı sokak, Müze ve Gül ürünleri satışının yapıldığı mağazalar. Yaz ve kış turizmine elverişli Davraz kayak ve kamp merkezi
AKSU: Zindan mağarası, yayla turizmi için özellikle yaz aylarında Antalya gibi sıcak iklimden gelenlerin konaklayabileceği tesisler.
ATABEY: Ertokuş medresesini ziyaret etmek, Süleyman Demirel anıt mezarı ve Demokrasi ve kalkınma müzesini ziyaret etmek.
EĞİRDİR: Adada yürüyüş yapmak, yamaç paraşütü, Balon turizm, Karavan turizmi, Seyir terasından 7 renkli gölü izlemek. Su sporları ve sporcu kamp merkezi, Eğirdir kalesi, Elma ve balıkçılık, kovada gölü.
GELENDOST: Miryekefolan ve Elma festivali
GÖNEN: Yunus Emre türbesi, Güneykent beldemizde Gül turizm ve Gül müzesi gezisi
KEÇİBORLU: Lavanta bahçelerini gezmek, Gül toplamak
ŞARKİKARAAĞAÇ: İlçenin en önemli turizm merkezi Kızıldağ milli parkı, helva bayramı, Mada adası, Aslandoğmuş şifalı suları
SENİRKENT: Üzüm pekmezi, üzüm bahçeleri
SÜTÇÜLER: Yazılı kanyon, balık tesisleri, kekik ve doğa yürüyüşü
ULUBORLU: Kiraz bahçeleri, kiraz festivali, tarihi kale ve mesirelik alanlar
YALVAÇ: İnanç turizmi, Pisdia Antiocheia antik kenti ziyaret etmek, Tarihi evler, meydan ve yöresel yemekler
YENİŞARBADEMLİ: Pınargözü mağarası, dedegöl dağı ve gözlem şenliği.
Isparta merkez ve ilçelerimizin tamamında gezilip görülebilecek tarihi ve turistik zenginliklerimiz mevcut. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz 1 milyon turist hedefine ulaşabilmek için öncelikle yatak kapasitemizi günlük 3-4 bin yatağa çıkarmamız gerekiyor. Bazı aylarda ve haftalarda sayı ikiye, üçe katlanabiliyor.
Turizmden pay almak ve sürdürüle birliğini sağlamak için sadece yatak kapasitesini artırmak ta yeterli değil, kaliteli hizmet verebilmek için yetişmiş personel eksikliğini de gidermek gerekiyor. Ulaşım, iletişim, güvenlik, sağlık gibi alt yapılarımızı tamamlamalıyız. Bunun dışında daha da önemlisi rehberlik hizmeti verebilecek elemanlara ihtiyaç var. İlimizi ve bölgemizi dünün ve bugününü anlatabilecek donanımlı rehberler yetiştirmeliyiz.
Öne çıkan Turizm potansiyellerimiz neler?
*Davraz kış sporları ve yaz kamp merkezi: Son yıllarda kuraklığa bağlı olarak yeterli kar yağışının olmadığı Davraz kayak merkezinde sezonu uzatmak gerekiyor. Mevcut otellerin yanı sıra dağ evleri yapılmalı ve yatak kapasitesi artırılmalı. Alt yapı eksikleri giderilmeli. 4-5 aylık sezonda yerli ve yabancı 100 bin turist ağırlanabilir. Yaz ayında spor kulüpleri için cazibe merkezi olmalı en az 3 ay spor kulüpleri burada kamp dönemini geçirmeli. Yurt dışından futbol takımlarını gelmesi sağlanmalı. Davrazcup futbol turnuvası ile tanıtımı sağlanmalı. Sezonda 100 bin yerli ve yabancı konaklayabilir.
*Gül ve lavanta turizmi: Mayıs ve Haziran ayında hasadı yapılan Gül ve lavanta sezonunda konaklamalı 60 bin yerli ve yabancı turist ağırlanabilir. Gül ve lavanta için gelen turistler ayrıca Gül müzesini gezmeli, alış veriş yapmalı, Eğirdir ve İslam köyü görmeli.
* İnanç turizm: Nasıl Müslümanlar Mekke ve Medine’ye giderek hacı oluyorsa, Hristiyanlar içinde Yalvaç o kadar değerli. Yalvaç’a gelecek yabancı turistlere alternatif olarak Eğirdir, Şarkikaraağaç Kızıldağ ve Mada adası da eklenmeli. Yıllık turist potansiyelinin 200 bin olabileceği tahmin ediliyor.
*Yayla turizm: Yayla turizm için Aksu, Sütçüler ve Gölcük iyi bir kamp merkezi olabilir. 3 aylık yaz döneminde başta Antalya olmak üzere yurt içi ve dışından 100 bin insanın bölgeye gelebileceğini düşünüyoruz. Yayla turizmine karavan turizmini de ilave edebiliriz.
*Kızıldağ sağlık turizm: Dünyada iki farklı coğrafyada bulunan sedir ağaçları ile kaplı milli parkımız Kızılda yılın 12 ayı yerli ve yabancı turistleri ağırlayabilecek potansiyele sahip. Yıllık 200 bin kişiye ev sahipliği yapacak Kızıldağ milli parkının en büyük eksikliği konaklama tesisleri ve sosyal konutların olmaması.
Isparta merkez. Türkiye’de en iyi örnek verebileceğimiz ve bu işi en iyi başarabilen Eskişehir ilinden yola çıkarak Isparta’ya günübirlik ve bir gece yatılı yerli turistlerin gelmesini sağlamak. Bir gece iki gündüz geziye dâhil edilebilecek birçok zenginliklerimiz var. Merkez ve diğer ilçelerimiz içinde yıllık 200 bin turist ağırlamak hayal olmasa gerek.
Isparta’nın turizm potansiyellerine ilave edebileceğimiz daha fazla alternatiflerinde olabileceğini biliyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede yapılacak planlamalar ile Isparta’nın markasını ortaya çıkarmış olabiliriz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.