GÖLÜN DİBİ ZEHİRLE DOLDU

CANLI YAYIN 06.03.2025 - 15:26, Güncelleme: 07.03.2025 - 22:08
 

GÖLÜN DİBİ ZEHİRLE DOLDU

Su politikaları ve çevre koruma konularında yaptığı çalışmalarla tanınan Erol Kesici,  Eğirdir Gölü'nde yaşanan tehlikeye dikkat çekti. Kesici, gölün 2,5 milyar tona yakın su kaybettiğini ve bu durumun hızla devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki günler çok tehlikeli. Bu durumu sadece kuraklığa bağlamak doğru değil. Göl, dip noktasını gördü. 5 milyon yıldır doğal haliyle varlığını sürdüren göl, artık alarm veriyor," dedi. Kesici, gölün dibinde gübre, çimento ve her türlü atığın biriktiğini vurguladı. Öncelikle gölün dip temizliğinin yapılması gerektiğini belirten Kesici, "Esas temizlik Gelendost ve Yalvaç’tan başlamalı. Göl giderek tuzlanıyor, flamingoların bile gelmesi bunun göstergesi. Bu kuşlar tuzlu suyu sever, ancak Eğirdir Gölü’ne uygun değiller," ifadelerini kullandı. Kesici, modern tarım yöntemlerine geçilmesi gerektiğini ve tarımsal sulamanın yüzde 40 oranına indirilmesi gerektiğini belirtti. "Suyu verimli kullanmak zorundayız. Toprağı yıkaya yıkaya hem toprağı hem de verimi kaybediyoruz. Yer altı suları 100 yıldan kısa sürede yenilenmez," diyerek sürdürülebilir su yönetiminin önemine dikkat çekti. Gölün korunması için bireysel ve toplumsal farkındalığın artması gerektiğini vurgulayan Kesici, "Gölümüze bakış açımızı ve davranışlarımızı değiştirmezsek, gelecek nesiller burada tarım yapamaz hale gelecek," uyarısında bulundu.  

Su politikaları ve çevre koruma konularında yaptığı çalışmalarla tanınan Erol Kesici,  Eğirdir Gölü'nde yaşanan tehlikeye dikkat çekti. Kesici, gölün 2,5 milyar tona yakın su kaybettiğini ve bu durumun hızla devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki günler çok tehlikeli. Bu durumu sadece kuraklığa bağlamak doğru değil. Göl, dip noktasını gördü. 5 milyon yıldır doğal haliyle varlığını sürdüren göl, artık alarm veriyor," dedi.

Kesici, gölün dibinde gübre, çimento ve her türlü atığın biriktiğini vurguladı. Öncelikle gölün dip temizliğinin yapılması gerektiğini belirten Kesici, "Esas temizlik Gelendost ve Yalvaç’tan başlamalı. Göl giderek tuzlanıyor, flamingoların bile gelmesi bunun göstergesi. Bu kuşlar tuzlu suyu sever, ancak Eğirdir Gölü’ne uygun değiller," ifadelerini kullandı. Kesici, modern tarım yöntemlerine geçilmesi gerektiğini ve tarımsal sulamanın yüzde 40 oranına indirilmesi gerektiğini belirtti. "Suyu verimli kullanmak zorundayız. Toprağı yıkaya yıkaya hem toprağı hem de verimi kaybediyoruz. Yer altı suları 100 yıldan kısa sürede yenilenmez," diyerek sürdürülebilir su yönetiminin önemine dikkat çekti. Gölün korunması için bireysel ve toplumsal farkındalığın artması gerektiğini vurgulayan Kesici, "Gölümüze bakış açımızı ve davranışlarımızı değiştirmezsek, gelecek nesiller burada tarım yapamaz hale gelecek," uyarısında bulundu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.