DÜNYANIN NABZI SDÜ'DE ÖLÇÜLÜYOR

GÜNDEM 23.04.2022 - 11:28, Güncelleme: 23.04.2022 - 11:30
 

DÜNYANIN NABZI SDÜ'DE ÖLÇÜLÜYOR

DÜNYANIN NABZI SDÜ'DE ÖLÇÜLÜYOR
Dünyanın Nabzı SDÜ’de Ölçülüyor Süleyman Demirel Üniversitesi Anadolu Kuvaterner Uygulama ve Araştırma Merkezi (AQuaR) ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle gölsel/bataklık alanlardan elde edilen “sediman karotları” üzerinde disiplinler arası yaklaşımla çok yönlü araştırmalar yapılıyor.      “Dünya Günü” kapsamında açıklamalarda bulunan AQuaR Müdürü Doç. Dr. Çetin Şenkul, “geleceği anlamak geçmişi anlamaktan geçer motivasyonu” ile 2020 yılında başlatılan çalışma hakkında bilgi verdi.    İnsan aktivitelerinin son 12 bin yıllık süreci belirleniyor   Gölsel/bataklık alanları karasal ortamların yeraltı kütüphanesi olarak nitelendiren Doç. Dr. Şenkul, şunları söyledi: “Türkiye’deki yaklaşık 30 farklı göl ve bataklık alandan alınan karot örnekleri üzerinde yapılan detaylı jeokronolojik, sedimantolojik, jeokimyasal, palinolojik ve paleobotanik incelemeler sayesinde yüksek çözünürlüklü paleoiklim ve paleoekoloji (paleovejetasyon ve paleoarazi kullanımı) kaydı elde edilmektedir. Ayrıca arkeolojik ve tarihsel çalışmalara ait veriler ile ilişkilendirilerek insan aktivitelerinin son 12 bin yıllık süreçte nasıl gerçekleştiğinin belirlenmesi mümkün olacaktır. İşte bu noktada AQuaR ve TÜBİTAK-MAM bünyesinde gerçekleştirilen Radyokarbon analizleri ile farklı lokasyonlardan elde edilen ekolojik verilerin ortak kronolojiye dayandırılarak Anadolu’da sosyo-ekolojik olarak geçmişten günümüze meydana gelen değişimlerin anlaşılması ve küresel iklim değişimleri ile Anadolu’da meydana gelen olayların birbirleri ile birlikte değerlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu nedenle Anadolu’nun kültür ve doğa mirası zenginliği üzerine hem bilgi ekosistemi hem de ilgi ekosisteminin üretilmesi mümkün olmaktadır. Böylelikle de günümüz bilim dünyasında doğal ortam ve değişimleri ile insanın doğal ortam üzerindeki gelişim ve dönüşümünün Türkiye üzerinden anlaşılmasında gerçekleştirilen çalışmalar önemli bir yere sahiptir.”
DÜNYANIN NABZI SDÜ'DE ÖLÇÜLÜYOR

Dünyanın Nabzı SDÜ’de Ölçülüyor
Süleyman Demirel Üniversitesi Anadolu Kuvaterner Uygulama ve Araştırma Merkezi (AQuaR) ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle gölsel/bataklık alanlardan elde edilen “sediman karotları” üzerinde disiplinler arası yaklaşımla çok yönlü araştırmalar yapılıyor. 
 
 
“Dünya Günü” kapsamında açıklamalarda bulunan AQuaR Müdürü Doç. Dr. Çetin Şenkul, “geleceği anlamak geçmişi anlamaktan geçer motivasyonu” ile 2020 yılında başlatılan çalışma hakkında bilgi verdi. 
 
İnsan aktivitelerinin son 12 bin yıllık süreci belirleniyor
 
Gölsel/bataklık alanları karasal ortamların yeraltı kütüphanesi olarak nitelendiren Doç. Dr. Şenkul, şunları söyledi: “Türkiye’deki yaklaşık 30 farklı göl ve bataklık alandan alınan karot örnekleri üzerinde yapılan detaylı jeokronolojik, sedimantolojik, jeokimyasal, palinolojik ve paleobotanik incelemeler sayesinde yüksek çözünürlüklü paleoiklim ve paleoekoloji (paleovejetasyon ve paleoarazi kullanımı) kaydı elde edilmektedir. Ayrıca arkeolojik ve tarihsel çalışmalara ait veriler ile ilişkilendirilerek insan aktivitelerinin son 12 bin yıllık süreçte nasıl gerçekleştiğinin belirlenmesi mümkün olacaktır. İşte bu noktada AQuaR ve TÜBİTAK-MAM bünyesinde gerçekleştirilen Radyokarbon analizleri ile farklı lokasyonlardan elde edilen ekolojik verilerin ortak kronolojiye dayandırılarak Anadolu’da sosyo-ekolojik olarak geçmişten günümüze meydana gelen değişimlerin anlaşılması ve küresel iklim değişimleri ile Anadolu’da meydana gelen olayların birbirleri ile birlikte değerlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu nedenle Anadolu’nun kültür ve doğa mirası zenginliği üzerine hem bilgi ekosistemi hem de ilgi ekosisteminin üretilmesi mümkün olmaktadır. Böylelikle de günümüz bilim dünyasında doğal ortam ve değişimleri ile insanın doğal ortam üzerindeki gelişim ve dönüşümünün Türkiye üzerinden anlaşılmasında gerçekleştirilen çalışmalar önemli bir yere sahiptir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.