TÜM ÇİFTÇİLER, BİRLEŞİN!

ÖZEL HABER 23.09.2016 - 10:45, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

TÜM ÇİFTÇİLER, BİRLEŞİN!

Dolandırıcıların ve sahtekârların, elma alımlarında köylüleri zarara uğrattığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, dolandırılmamanın yolunun kooperatifleşmeden geçtiğini ifade etti.
TÜM ÇİFTÇİLER, BİRLEŞİN! Dolandırıcıların ve sahtekârların, elma alımlarında köylüleri zarara uğrattığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, dolandırılmamanın yolunun kooperatifleşmeden geçtiğini ifade etti. Köylünün cebindeki parayı koruması için kooperatifleşmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk “Borsanın yolu kooperatifleşmeden geçiyor. Kooperatifleşmeye karşı değilim. Dolandırılma riski sıfır. Ben elmayı şuanda 80 kuruşa satıyorsam neden 90 kuruşa satmayayım. Kooperatif bunun tedbirini alır ve risksiz satar. Bütün köylerde kooperatifleşme olması lazım. Kooperatifleşme olmazsa alırken ve satarken kaybediyor. Ürettikleri malların parasını alamıyorlar” dedi. Elma sezonuna girdiğimiz bugünlerde, etkili olan fırtına, pek çok ağacın dalları kırmış, ağaçlar kökünden sökülmüş ve olgunlaşan elmalar adeta yerlere serilmişti. Fırtınanın yüzde 40 civarında zarara yol açtığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk “Şu andaki çalışmalarımız doğrultusunda elmanın hurda fiyatı 10 kuruş. Tahrip olan elmaları toparlayıp satsan bile maliyeti kurtarmayacak. Fabrikaları birleştirerek bu fiyatı yükseltmemiz lazım. 10 kuruş çok gülünç bir rakam. Doğal afetlere engel olamayız ama bu fiyatı 40 kuruş gibi bir yüksekliğe çekebilirsek, o anki işçi ve mazot parasını çıkarabiliriz. Bunun için kooperatifleşmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. TEMMUZ’DA ELMAYI SEYRELTİN Diğer taraftan elma üreticilerine bir uyarıda bulunan Selçuk, Temmuz ayının başında elmanın seyreltilmesi gerektiğini dile getirdi. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Elmayı seyreltmediğin zaman o ağaçtan kaliteyi alamıyorsun. Elma güneşi göremiyor. Diyelim bahçemizde bin kasa elmamız varsa 600 kasası 1, 400 kasası 2 çıkıyor. Bu işçiliği, kasa sayısı, depodaki maliyeti artırıyor. Bu seyreltmeyi yaparsak bizim A kalite mal üretiriz. İyi mal iyi para. Bugün çarşıya çıkıyorsunuz 10 liraya da peynir var, 25 liraya da peynir var” diye konuştu. SELÇUK; YÜZDE 40 CİVARINDA ZARAR VAR Yağmurla birlikte gelen ve 2-3 dakika süren şiddetli fırtınanın bilançosu ağır oldu. Geçen günlerde çıkan şiddetli fırtına, Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde büyük zarara yol açtı. Elma sezonuna girdiğimiz bugünlerde, etkili olan fırtına, pek çok ağacın dalları kırmış, ağaçlar kökünden sökülmüş ve olgunlaşan elmalar adeta yerlere serilmişti. Fırtınanın yüzde 40 civarında zarara yol açtığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Tüm çiftçi ve vatandaşlara geçmiş olsun temennilerini iletirken, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından hasar tespit çalışmalarının başladığını söyledi. Fırtınanın tahrip ettiği meyvelerden doğan zararın tespitinden sonra, çıkarılan maliyetin devlet tarafından tanzim edileceğini dile getiren Selçuk, bu felaketin elma pazarını etkilemeyeceğini, yaralarının bir an önce sarılması için devletten destek beklediklerini belirtti.  
Dolandırıcıların ve sahtekârların, elma alımlarında köylüleri zarara uğrattığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, dolandırılmamanın yolunun kooperatifleşmeden geçtiğini ifade etti.

TÜM ÇİFTÇİLER, BİRLEŞİN!

Dolandırıcıların ve sahtekârların, elma alımlarında köylüleri zarara uğrattığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, dolandırılmamanın yolunun kooperatifleşmeden geçtiğini ifade etti.

Köylünün cebindeki parayı koruması için kooperatifleşmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk “Borsanın yolu kooperatifleşmeden geçiyor. Kooperatifleşmeye karşı değilim. Dolandırılma riski sıfır. Ben elmayı şuanda 80 kuruşa satıyorsam neden 90 kuruşa satmayayım. Kooperatif bunun tedbirini alır ve risksiz satar. Bütün köylerde kooperatifleşme olması lazım. Kooperatifleşme olmazsa alırken ve satarken kaybediyor. Ürettikleri malların parasını alamıyorlar” dedi. Elma sezonuna girdiğimiz bugünlerde, etkili olan fırtına, pek çok ağacın dalları kırmış, ağaçlar kökünden sökülmüş ve olgunlaşan elmalar adeta yerlere serilmişti. Fırtınanın yüzde 40 civarında zarara yol açtığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk “Şu andaki çalışmalarımız doğrultusunda elmanın hurda fiyatı 10 kuruş. Tahrip olan elmaları toparlayıp satsan bile maliyeti kurtarmayacak. Fabrikaları birleştirerek bu fiyatı yükseltmemiz lazım. 10 kuruş çok gülünç bir rakam. Doğal afetlere engel olamayız ama bu fiyatı 40 kuruş gibi bir yüksekliğe çekebilirsek, o anki işçi ve mazot parasını çıkarabiliriz. Bunun için kooperatifleşmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TEMMUZ’DA ELMAYI SEYRELTİN

Diğer taraftan elma üreticilerine bir uyarıda bulunan Selçuk, Temmuz ayının başında elmanın seyreltilmesi gerektiğini dile getirdi. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Elmayı seyreltmediğin zaman o ağaçtan kaliteyi alamıyorsun. Elma güneşi göremiyor. Diyelim bahçemizde bin kasa elmamız varsa 600 kasası 1, 400 kasası 2 çıkıyor. Bu işçiliği, kasa sayısı, depodaki maliyeti artırıyor. Bu seyreltmeyi yaparsak bizim A kalite mal üretiriz. İyi mal iyi para. Bugün çarşıya çıkıyorsunuz 10 liraya da peynir var, 25 liraya da peynir var” diye konuştu.

SELÇUK; YÜZDE 40 CİVARINDA ZARAR VAR

Yağmurla birlikte gelen ve 2-3 dakika süren şiddetli fırtınanın bilançosu ağır oldu. Geçen günlerde çıkan şiddetli fırtına, Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde büyük zarara yol açtı.

Elma sezonuna girdiğimiz bugünlerde, etkili olan fırtına, pek çok ağacın dalları kırmış, ağaçlar kökünden sökülmüş ve olgunlaşan elmalar adeta yerlere serilmişti. Fırtınanın yüzde 40 civarında zarara yol açtığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Tüm çiftçi ve vatandaşlara geçmiş olsun temennilerini iletirken, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından hasar tespit çalışmalarının başladığını söyledi. Fırtınanın tahrip ettiği meyvelerden doğan zararın tespitinden sonra, çıkarılan maliyetin devlet tarafından tanzim edileceğini dile getiren Selçuk, bu felaketin elma pazarını etkilemeyeceğini, yaralarının bir an önce sarılması için devletten destek beklediklerini belirtti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.