Mardin'de gülcülük hobiden öteye gitmez

GÜNDEM 17.11.2017 - 10:04, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Mardin'de gülcülük hobiden öteye gitmez

Mardin'de ünlü şarkıcı Berdan Mardini'nin Isparta gülü ve gülyağı imalatına yönelik girişimini ciddiye almıyor: Gülçiçeği olur ama verimi düşük olur, kalitesi düşük olur, ticari olmaz. Dolayısıyla Isparta'ya rakip olamaz. Bizi etkilemez. Ünlü Şarkıcı Berdan Mardini'nin memleketi Mardin'de 1000 dönümlük gül bahçesi hedefiyle başladığı çalışmaların gülyağı üretim fabrikasına kadar gideceği haberi bugün gündeme bomba gibi düştü. Berdan Mardini'nin Isparta'dan gülçiçeği fidanı temin etmesi ve bu alanda yatırımlarda bulunması 'ihanet, rakip geliyor' gibi endişelere neden oldu. Isparta kamuoyunu rahatlatan açıklama gülcülüğün otaritesi Gülbirliğin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir'den geldi. Demir, "ticari olmaz, hobi olarak kalır" dedi. MARDİN'DE RANTABIL OLMAZ Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, Mardin'de yapılan gülçiçeği üretiminin ticari olamayacağını ileri sürdü. Sıcak hava, soğuk hava gibi etkenlerin Isparta'ya gibi olmayacağını belirten Demir, "geçmişte Afyonkarahisar, Burdur, Bucak denedi. Hiçbirinde başarılı olmadı. Çeşitli etkenleri var. Mardin'de bu etkileri tutturmak kolay değil. Gülçiçeği olmaz demiyorum. Olur ama Isparta'daki gibi olmaz. Verimi düşük olur, kalitesi tutmaz. Randımanı yüksek olmaz. Dolayısıyla ticari olmaz. Ancak hobi olarak kalır. Kalite asla tutmaz. Afyonkarahisar'da denediler aynı sonuç alınamadı" dedi.   BİZ DE ZEYTİN ÜRETİYORUZ AMA EGE GİBİ OLMUYOR Isparta'da incir, zeytin, ayçiçeği gibi ürünlerin de  yetiştirilmesi örneğini veren Gülbirlik Başkanı Demir, "Isparta'da zeytin üretilmiyor mu? Üretilyor. İncir. Üretiliyor. Ayçiçeği o da var. Ama bir Ege'nin zeytini, inciri gibi üretim yapabiliyor muyuz? Ticari olarak değerlendirebiliyor muyuz? Ya da ayçiçeği. Trakya'daki gibi olmuyor. Gülde öyle. Gülçiçeği başka yerde Isparta gibi olmaz" diye konuştu. MARDİN'E GİTMESİNE ÖN AYAK OLUNMASI YANLIŞTIR, İHANETTİR   Gülçiçeği fidanının Isparta'da görevli veya ilgili kişiler tarafından Mardin'e gönderilmesinin yanlış olduğunun altını çizen Demir, "konu ticari rekabet açısından değerlendirilirse başarılı olamazlar. Ama Isparta'dan bu gülçiçeğinin Mardin'e gitmesine ön ayak olmak, yardımcı olmak yanlıştır" dedi. Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Demir, Mardin'de gülyağı fabrikasının kurulacak olmasını da önemsemeyerek "gülyağı fabrikası 2 kazandan ibarettir. Kurulabilir. Üretilen çiçekten yağ çıkarılabilir ama piyasaya girmek öyle kolay değil. Yurt dışından firma öyle rastgele yerden yağ almaz. Bu durum bizi etkilemez, rekabet yaratmaz" diye sözlerini tamamladı. 

Mardin'de ünlü şarkıcı Berdan Mardini'nin Isparta gülü ve gülyağı imalatına yönelik girişimini ciddiye almıyor: Gülçiçeği olur ama verimi düşük olur, kalitesi düşük olur, ticari olmaz. Dolayısıyla Isparta'ya rakip olamaz. Bizi etkilemez.

Ünlü Şarkıcı Berdan Mardini'nin memleketi Mardin'de 1000 dönümlük gül bahçesi hedefiyle başladığı çalışmaların gülyağı üretim fabrikasına kadar gideceği haberi bugün gündeme bomba gibi düştü. Berdan Mardini'nin Isparta'dan gülçiçeği fidanı temin etmesi ve bu alanda yatırımlarda bulunması 'ihanet, rakip geliyor' gibi endişelere neden oldu. Isparta kamuoyunu rahatlatan açıklama gülcülüğün otaritesi Gülbirliğin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir'den geldi. Demir, "ticari olmaz, hobi olarak kalır" dedi.

MARDİN'DE RANTABIL OLMAZ

Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, Mardin'de yapılan gülçiçeği üretiminin ticari olamayacağını ileri sürdü. Sıcak hava, soğuk hava gibi etkenlerin Isparta'ya gibi olmayacağını belirten Demir, "geçmişte Afyonkarahisar, Burdur, Bucak denedi. Hiçbirinde başarılı olmadı. Çeşitli etkenleri var. Mardin'de bu etkileri tutturmak kolay değil. Gülçiçeği olmaz demiyorum. Olur ama Isparta'daki gibi olmaz. Verimi düşük olur, kalitesi tutmaz. Randımanı yüksek olmaz. Dolayısıyla ticari olmaz. Ancak hobi olarak kalır. Kalite asla tutmaz. Afyonkarahisar'da denediler aynı sonuç alınamadı" dedi.
 

BİZ DE ZEYTİN ÜRETİYORUZ AMA EGE GİBİ OLMUYOR

Isparta'da incir, zeytin, ayçiçeği gibi ürünlerin de  yetiştirilmesi örneğini veren Gülbirlik Başkanı Demir, "Isparta'da zeytin üretilmiyor mu? Üretilyor. İncir. Üretiliyor. Ayçiçeği o da var. Ama bir Ege'nin zeytini, inciri gibi üretim yapabiliyor muyuz? Ticari olarak değerlendirebiliyor muyuz? Ya da ayçiçeği. Trakya'daki gibi olmuyor. Gülde öyle. Gülçiçeği başka yerde Isparta gibi olmaz" diye konuştu.

MARDİN'E GİTMESİNE ÖN AYAK OLUNMASI YANLIŞTIR, İHANETTİR
 

Gülçiçeği fidanının Isparta'da görevli veya ilgili kişiler tarafından Mardin'e gönderilmesinin yanlış olduğunun altını çizen Demir, "konu ticari rekabet açısından değerlendirilirse başarılı olamazlar. Ama Isparta'dan bu gülçiçeğinin Mardin'e gitmesine ön ayak olmak, yardımcı olmak yanlıştır" dedi. Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Demir, Mardin'de gülyağı fabrikasının kurulacak olmasını da önemsemeyerek "gülyağı fabrikası 2 kazandan ibarettir. Kurulabilir. Üretilen çiçekten yağ çıkarılabilir ama piyasaya girmek öyle kolay değil. Yurt dışından firma öyle rastgele yerden yağ almaz. Bu durum bizi etkilemez, rekabet yaratmaz" diye sözlerini tamamladı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.