Kilosu 5 bin Euro

İLÇE HABERLERİ 21.05.2015 - 17:42, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Kilosu 5 bin Euro

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, genellikle süs bitkisi olarak bilinen zambak üretimi konusunda da önemli mesafe alındı.Kilogramı 5 bin avro.   Adı gül ile özdeşleşen Isparta'da zambak yağı üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Geçen yıl üretilen 25 kilogram zambak yağı, kilogramı 5 bin avrodan Fransa'ya ihraç edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Sait Bilgin Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zambak üretiminin Türkiye'de sadece Isparta'da yapıldığını ancak küçük bir alanda gerçekleştirildiğini söyledi. Zambak yağının zorlu bir üretim süreci sonucu elde edildiğini ve parfüm üretiminde kullanıldığını anlatan Turan, bu nedenle zambak yağının fiyatının da yüksek olduğunu kaydetti. Turan, Isparta'da sadece Keçiborlu ilçesinde üretimi yapılan zambağın gelecek yıllarda daha geniş alanlarda üretilmesine çalışıldığını söyledi.  "Gül yağı kadar değerli" Keçiborlu ilçesinde faaliyet gösteren bitki yağı işleme fabrikasının müdürü Nihat Yılmaz da fabrikalarında gül çiçeği başta olmak üzere 20 çeşit ürünü işleyerek yağ elde ettiklerini söyledi. Bunlar arasında bulunan zambak yağının çok fazla bilinmediğini fakat gül yağı kadar değerli bir ürün olduğunu vurgulayan Yılmaz, Isparta'da zambak yetiştirmeye 5 yıl önce başladıklarını, Fransa'dan getirdikleri tohumları Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyüne ektiklerini kaydetti. Zambaktan 3 yılda bir ürün alınıyor Bugün yaklaşık 120 dönüm alanda zambak üretimi yapıldığını bildiren Yılmaz, "Türkiye'de sadece Isparta'da zambak yağı üretiyoruz. Zambaktan 3 yılda bir ürün alıyoruz. Bu nedenle üretimi zor ama değerli bir bitki. Yağı, topladıktan sonra kuruttuğumuz zambağın kökünden elde ediyoruz" dedi. Bir dönüm alandan 400 kilogram kök aldıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kök olarak kilosu 25-30 lira civarında. Bir ton kurutulmuş zambak kökünden 3 kilogram civarında yağ çıkıyor. Bunun kilogramı da 5 bin avro civarında" diye konuştu. Elde ettikleri zambak yağının tamamını Fransa'ya ihraç ettiklerini dile getiren Yılmaz, bu ürünün parfümeri sektöründe kullanıldığını söyledi. En çok Fas ve Çin'de üretiliyor Geçen yıl 25 kilogram zambak yağı ürettiklerini bildiren Yılmaz, bu yıl ise 30 kilogram elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Yılmaz, zambak yağı üretiminin dünyada en fazla Fas ve Çin'de yapıldığının altını çizerek, "Zambak yağı, parfümeri sektörünün olmazsa olmazlarındandır. Biz zambağı süs bitkisi olmaktan çıkartıp yağını alıp parfüm piyasasına sunuyoruz" diye konuştu.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, genellikle süs bitkisi olarak bilinen zambak üretimi konusunda da önemli mesafe alındı.Kilogramı 5 bin avro.
 

Adı gül ile özdeşleşen Isparta'da zambak yağı üretimi konusunda da önemli mesafe alındı. Geçen yıl üretilen 25 kilogram zambak yağı, kilogramı 5 bin avrodan Fransa'ya ihraç edildi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Sait Bilgin Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zambak üretiminin Türkiye'de sadece Isparta'da yapıldığını ancak küçük bir alanda gerçekleştirildiğini söyledi.


Zambak yağının zorlu bir üretim süreci sonucu elde edildiğini ve parfüm üretiminde kullanıldığını anlatan Turan, bu nedenle zambak yağının fiyatının da yüksek olduğunu kaydetti. Turan, Isparta'da sadece Keçiborlu ilçesinde üretimi yapılan zambağın gelecek yıllarda daha geniş alanlarda üretilmesine çalışıldığını söyledi. 


"Gül yağı kadar değerli"

Keçiborlu ilçesinde faaliyet gösteren bitki yağı işleme fabrikasının müdürü Nihat Yılmaz da fabrikalarında gül çiçeği başta olmak üzere 20 çeşit ürünü işleyerek yağ elde ettiklerini söyledi.


Bunlar arasında bulunan zambak yağının çok fazla bilinmediğini fakat gül yağı kadar değerli bir ürün olduğunu vurgulayan Yılmaz, Isparta'da zambak yetiştirmeye 5 yıl önce başladıklarını, Fransa'dan getirdikleri tohumları Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyüne ektiklerini kaydetti.


Zambaktan 3 yılda bir ürün alınıyor

Bugün yaklaşık 120 dönüm alanda zambak üretimi yapıldığını bildiren Yılmaz, "Türkiye'de sadece Isparta'da zambak yağı üretiyoruz. Zambaktan 3 yılda bir ürün alıyoruz. Bu nedenle üretimi zor ama değerli bir bitki. Yağı, topladıktan sonra kuruttuğumuz zambağın kökünden elde ediyoruz" dedi.


Bir dönüm alandan 400 kilogram kök aldıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kök olarak kilosu 25-30 lira civarında. Bir ton kurutulmuş zambak kökünden 3 kilogram civarında yağ çıkıyor. Bunun kilogramı da 5 bin avro civarında" diye konuştu.


Elde ettikleri zambak yağının tamamını Fransa'ya ihraç ettiklerini dile getiren Yılmaz, bu ürünün parfümeri sektöründe kullanıldığını söyledi.


En çok Fas ve Çin'de üretiliyor

Geçen yıl 25 kilogram zambak yağı ürettiklerini bildiren Yılmaz, bu yıl ise 30 kilogram elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.


Yılmaz, zambak yağı üretiminin dünyada en fazla Fas ve Çin'de yapıldığının altını çizerek, "Zambak yağı, parfümeri sektörünün olmazsa olmazlarındandır. Biz zambağı süs bitkisi olmaktan çıkartıp yağını alıp parfüm piyasasına sunuyoruz" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.