karnından tam 27 kilo ağırlığında dev bir miyom (Ur) çıkartıldı.

SAĞLIK 13.03.2015 - 12:27, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

karnından tam 27 kilo ağırlığında dev bir miyom (Ur) çıkartıldı.

Dünya tarihinde bugüne kadar rastlanmamış büyüklükteki kitlenin ameliyatı yaklaşık 5 saat sürdüğü öğrenildi. Karnındaki şişlikten şikâyetçi olarak hastaneye müracaat eden, Hanaslı K. isimli bayanın karnından tam 27 kilo ağırlığında dev bir miyom (Ur) çıkartıldı.   Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz aylarda kapalı ameliyat yöntemiyle kalın bağırsaktan vajina yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu 27 kiloluk Ur ameliyatını başarılı bir şekilde yaptığı edinilen bilgiler arasında. Orta yaşlarda ki Hanaslı isimli bayan, karnında meydana gelen ani büyümenin ardından Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doğum ve Çocuk Hastalıkları birimine müracaat etti. Önce gebe olduğu düşünülen kadının, yapılan tahlil ve incelemelerinde karnındaki kitlenin büyük bir miyom olduğu tespit edildi. Bunun üzerine ameliyata alınan kadının karnından yaklaşık 27 kilo ağırlığında dev bir miyom çıkartıldı.   Doktorları bile şaşkınlığa sürükleyen ameliyat yaklaşık beş saat sürdüğü öğrenildi. Tıp literatüründe bu büyüklükte hiç görülmedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde gerçekleşen bu büyük ameliyat sonrası yaptığımız araştırmalarda 27 kiloluk bir miyomun tıp literatüründe hiç görülmediği öğrenildi. Tüm kadınlarda bu tür vakalara rastlanabileceğini belirten Uzmanlar, yüz kadından 25'inde miyom görülebileceğini söyledi. Bu miyomların bezelye tanesinden portakal büyüklüğüne kadar olabileceğini, kadınların en az 2 yılda bir muhakkak görünmesi gerektiğini önerdiler.   Çünkü bu miyomlar kısa bir zamanda gelişebildikleri için tehlikeli olabilmektedirler. Tehlikesi habis olduğundan değil, kötü olduğundan değil, etrafa baskı yaptıkları için gerek ameliyat zorluğu, gerek diğer organlara tahribat yapabilmeleri açısından önemlidir. Ameliyat esnasında mesane, böbrek kanallarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü onlara baskı yaptığı için o tür organlara da zarar verebilir. Dolayısıyla kadınlarımızın, 2 yılda bir jinekolojik muayeneden geçmelerinde fayda var, çünkü bu miyomları bazen tespit etmek hakikaten çok zor olur. Çünkü büyüklükleri küçük bir bezelyeden portakal büyüklüğüne kadar ve çok nadiren de bu ameliyatta olduğu gibi dev bir miyom haline de dönüşmektedir. Her 100 kadının 25'inde bu miyom gözükmektedir. Tabi kiminde daha küçük boyutlarda, nadiren de literatürde bile çok nadir rastladığımız bu ebatlara kadar ulaşabilmektedir.

Dünya tarihinde bugüne kadar rastlanmamış büyüklükteki kitlenin ameliyatı yaklaşık 5 saat sürdüğü öğrenildi. Karnındaki şişlikten şikâyetçi olarak hastaneye müracaat eden, Hanaslı K. isimli bayanın karnından tam 27 kilo ağırlığında dev bir miyom (Ur) çıkartıldı.

 

Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz aylarda kapalı ameliyat yöntemiyle kalın bağırsaktan vajina yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu 27 kiloluk Ur ameliyatını başarılı bir şekilde yaptığı edinilen bilgiler arasında. Orta yaşlarda ki Hanaslı isimli bayan, karnında meydana gelen ani büyümenin ardından Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doğum ve Çocuk Hastalıkları birimine müracaat etti. Önce gebe olduğu düşünülen kadının, yapılan tahlil ve incelemelerinde karnındaki kitlenin büyük bir miyom olduğu tespit edildi. Bunun üzerine ameliyata alınan kadının karnından yaklaşık 27 kilo ağırlığında dev bir miyom çıkartıldı.

 

Doktorları bile şaşkınlığa sürükleyen ameliyat yaklaşık beş saat sürdüğü öğrenildi. Tıp literatüründe bu büyüklükte hiç görülmedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde gerçekleşen bu büyük ameliyat sonrası yaptığımız araştırmalarda 27 kiloluk bir miyomun tıp literatüründe hiç görülmediği öğrenildi. Tüm kadınlarda bu tür vakalara rastlanabileceğini belirten Uzmanlar, yüz kadından 25'inde miyom görülebileceğini söyledi. Bu miyomların bezelye tanesinden portakal büyüklüğüne kadar olabileceğini, kadınların en az 2 yılda bir muhakkak görünmesi gerektiğini önerdiler.

 

Çünkü bu miyomlar kısa bir zamanda gelişebildikleri için tehlikeli olabilmektedirler. Tehlikesi habis olduğundan değil, kötü olduğundan değil, etrafa baskı yaptıkları için gerek ameliyat zorluğu, gerek diğer organlara tahribat yapabilmeleri açısından önemlidir. Ameliyat esnasında mesane, böbrek kanallarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü onlara baskı yaptığı için o tür organlara da zarar verebilir. Dolayısıyla kadınlarımızın, 2 yılda bir jinekolojik muayeneden geçmelerinde fayda var, çünkü bu miyomları bazen tespit etmek hakikaten çok zor olur. Çünkü büyüklükleri küçük bir bezelyeden portakal büyüklüğüne kadar ve çok nadiren de bu ameliyatta olduğu gibi dev bir miyom haline de dönüşmektedir. Her 100 kadının 25'inde bu miyom gözükmektedir. Tabi kiminde daha küçük boyutlarda, nadiren de literatürde bile çok nadir rastladığımız bu ebatlara kadar ulaşabilmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.